Heeft u ondersteuning, hulp of zorg nodig?

U wilt zo lang mogelijk zelfstandig blijven en in uw vertrouwde omgeving wonen. Met een beperking, door ouderdom of ziekte is dat soms lastig. Gelukkig zijn er vaak familieleden, buren of vrienden die graag een handje helpen. Dat geldt ook voor vrijwilligers in de buurt. Komt u er zelf niet meer uit, neem dan contact op met het Schakelplein van de gemeente. U kunt hen bereiken via (0478) 52 33 33 en kies in het menu voor optie 1.

Wat u moet weten

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt ervoor dat iedereen kan blijven meedoen aan de samenleving. De Wmo biedt ondersteuning voor bijvoorbeeld:

Heeft u verpleging of verzorging thuis nodig? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Langdurige intensieve zorg in bijvoorbeeld een verzorgingshuis vraagt u aan bij het CIZexterne-link-icoon.

Hoe vraagt u hulp?

Om hulp aan te vragen, kunt u contact opnemen met het Schakelplein via (0478) 52 33 33, optie 1.

Keukentafelgesprek

Soms is het nodig om verder met elkaar door te praten. Dit gebeurt tijdens een zogenaamd ‘keukentafelgesprek’. Tijdens dit gesprek bespreken we op welke manier we u het beste kunnen helpen en welke hulp het beste bij u past. 

U mag iemand meenemen naar het gesprek met het Schakelplein, bijvoorbeeld een cliëntondersteuner die de gemeente voor u regelt. Deze persoon is onafhankelijk en denkt mee in uw belang.

Tijdens het gesprek bespreken we met welke manieren we u kunnen helpen. We kijken altijd eerst naar uw persoonlijke situatie. U kunt hulp krijgen op de verschillende manieren:

  • steun of hulp van mensen in uw omgeving
  • deelname aan (sport)verenigingen, kerken of vrijetijdsvoorzieningen
  • speciale Wmo-voorzieningen, zoals hulp in het huishouden of een aanpassing aan uw huis. Voor deze Wmo-voorzieningen betaalt u een kleine vergoeding, de eigen bijdrage.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact op met het Schakelplein. U kunt hen bereiken via (0478) 52 33 33 en kies in het menu voor optie 1.