Wat is een Omgevingsvisie?
De Omgevingsvisie van onze gemeente geeft aan wat we belangrijk vinden in de fysieke leefomgeving. De fysieke leefomgeving is alles wat we buiten zien en voelen: bijvoorbeeld hoe onze gemeente eruit ziet, wat de kwaliteit is van de lucht en welke bedrijven er zijn. De omgevingsvisie gaat in op de ambities en doelen voor de komende jaren en de samenhang tussen de belangrijke thema’s zoals milieu, natuur, gezondheid, wonen, recreatie en verkeer en vervoer en de belangrijke waarden zoals landschap en cultureel erfgoed.
In de Omgevingsvisie staat bijvoorbeeld hoe we willen dat de gemeente er in de toekomst uitziet. Hoeveel woningen komen erbij? Welke ambitie hebben we voor de werkgelegenheid? Welke ontwikkelingen zorgen ervoor dat mensen zich gemakkelijk lopend, fietsend en met het OV kunnen verplaatsen? Hoe behouden en versterken we onze groene omgeving en hoe zorgen we ervoor dat onze gemeente ook in de toekomst een gezonde plek is waar mensen kunnen opgroeien?
Een visie van iedereen
Op de website Omgevingsvisie Venray is onze Omgevingsvisie terug te vinden. We hebben er voor gekozen om de visie via een website te ontsluiten zodat deze voor iedereen en overal in te zien is.
Bij het opstellen van de omgevingsvisie vonden wij – net als bij het proces van de Toekomstvisie – het belangrijk dat inwoners, ondernemers en andere partijen mee konden denken over de inhoud. Op deze manier is de omgevingsvisie niet alleen een visie van de gemeente, maar van iedereen!
De omgevingsvisie is kort samengevat in een infographic. In de infographic worden de volgende 5 thema's belicht:
- Groen wonen voor iedereen
- Venray bloeit, bruis en boeit
- Natuurlijk Venray
- Een gezond Venray heeft de toekomst
- Een Omgevingsvisie voor Venray, wat houdt dat in?
Download de infographic:
pdf Infographic omgevingsvisie (PDF, 1.23 MB)
Omgevingsvisie vastgesteld
De gemeenteraad heeft de visie op 2 november 2021 vastgesteld.
Het vaststellingsbesluit met bijbehorende stukken zijn in te zien:
Er is geen mogelijkheid meer tot het indienen van beroep.
Omgevingseffectrapport (OER)
Bij het opstellen van een omgevingsvisie is het belangrijk (en vanuit de wet verplicht) om de effecten op de fysieke leefomgeving mee te ‘wegen’ in de keuzes die je maakt. Deze effecten hebben we in beeld gebracht in het Omgevingseffectrapport (OER).
Ook het OER is vastgesteld door de gemeenteraad op 2 november 2021. Download hieronder het rapport:
pdf Omgevingseffectrapport (OER) (PDF, 25.44 MB)
Monitoring en update
We richten met deze omgevingsvisie onze blik tot 2030 maar we kijken ook verder naar 2050 gezien de grote opgaven waar we voor staan. De maatschappij staat echter niet stil en er komen telkens nieuwe ontwikkelingen en opgaven op ons af. De omgevingsvisie geeft richting, maar is tegelijkertijd ook een levend document. We houden de vinger aan de pols. Jaarlijks monitoren we de stand van zaken rondom de ambities in de visie. Zo kunnen we tijdig bijsturen.
Minimaal éénmaal per vier jaar vindt een update van de omgevingsvisie plaats, bij voorkeur in het jaar na de gemeenteraadsverkiezingen. Maar vaker is ook mogelijk, indien zich specifieke opgaven aandienen.