Duurzaam bouwen en wonen

U woont in de gemeente Venray of komt in de toekomst in de gemeente wonen. Bij prettig en comfortabel wonen, spelen duurzaamheid en energiebesparing een belangrijke rol. Wij informeren u graag over de mogelijkheden en helpen u op weg bij het maken van keuzes.

Het slimste om mee te beginnen is met energiebesparing.  Energie die u niet gebruikt, hoeft namelijk ook niet  opgewekt te worden. Daarnaast is het van belang om de energie die u gebruikt zo efficiënt mogelijk te gebruiken (bijvoorbeeld de ramen sluiten als de verwarming aan staat). De energie die u gebruikt kan vervolgens duurzaam opgewekt worden. U kunt dit zelf doen, of in een groter verband laten doen en groene stroom afnemen. Dit doet u bijvoorbeeld door een energieleverancier te kiezen die Nederlandse groene stroom aanbiedt.

Kijk ook eens op:

Duurzaamheidsadvies

Heeft u een koopwoning met een energielabel D, E, F of G? Dan kunt u gebruik maken van de voucher voor een duurzaamheidsadvies. De gemeente betaalt dan mee aan een duurzaamheidsadvies voor uw woning.

Subsidie en lening

Bent u plannen aan het maken voor verduurzaming van uw woning en nieuwsgierig of u in aanmerking komt voor een subsidie of lening? Kijk dan eens op www.energiesubsidiewijzer.nl en op www.limburg.nl/duurzaamthuis.

  • Energiesubsidiewijzer geeft per overzicht van alle subsidies, leningen en andere regelingen, die beschikbaar zijn voor het energiezuiniger maken van een woning. Ook vindt u er subsidies voor asbestsanering en klimaatsubsidies voor opvang van regenwater. Het gaat om regelingen op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau.
  • De Provincie Limburg stimuleert inwoners om hun huis duurzaam te maken. U kunt een lening aanvragen om maatregelen te treffen voor energiebesparing, duurzame energieopwekking en het verbeteren van de levensloopbestendigheid van uw woning.