Verbeteren leefbaarheid Henseniuskwartier

Henseniuskwartier is de naam van het project waarin het gebied Langstraat/Paterslaan/Henseniusstraat in het centrum van Venray is gelegen en de directe omgeving hiervan. Sinds enkele jaren overlegt de gemeente met ondernemers en inwoners uit dit gebied over maatregelen om de leefbaarheid en de veiligheid in dit gebied te verbeteren.

Project Henseniuskwartier

De gemeenteraad heeft eind juni 2019 ingestemd met een verkenning. De gemeente overlegt nu met een begeleidingsgroep die bestaat uit inwoners en ondernemers. We willen komen tot een totaalpakket van maatregelen op het gebied van verkeer, openbare orde en veiligheid, wonen en openbare ruimte.

Onderzoek en voorstel

Eind 2021 kregen bewoners en ondernemers in het gebied de gelegenheid om hun mening te geven over mogelijke maatregelen. Onder het kopje 'Onderzoeksresultaten' kunt u het onderzoeksrapport terugvinden.

Hieronder kunt u het raadsvoorstel terugvinden. De gemeenteraad heeft in februari 2022 ingestemd met het voorstel. 

Proef autoluw Henseniuskwartier

In april en mei 2023 doet de gemeente Venray een proef met het autoluw maken van de Henseniusstraat voor bezoekers in de avonduren.

De aanleiding hiervoor is de overlast van verkeer dat ’s avonds door de wijk rijdt. Met deze proef onderzoeken we of de leefbaarheid en verkeersveiligheid in de wijk verbeteren.

Waar, wanneer en hoe laat? 

De afsluiting is van maandag 3 april tot en met zondag 28 mei 2023. Het inrijverbod voor gemotoriseerd verkeer geldt op:

  • zondag tot en met donderdag van 17.00 – 19.00 uur;
  • vrijdag en zaterdag van 17.00 – 20.00 uur.

Bezoekers met bestemming Henseniusstraat, Langstraat of Leeuwstraat die met de auto, motor of vrachtwagen komen, parkeren tijdens bovenstaande momenten ergens anders. Ook de ingang Kruisstraat aan de zijde Paterslaan is tijdens bovenstaande tijdstippen alleen toegankelijk voor fietsers, wandelaars, scootmobielen en scooters. Met opvallende wegmarkering en borden wijzen we bezoekers tijdens deze periode extra op de mogelijkheid om te parkeren in de parkeergarage Centrum.

Hoe werkt de proef?

De wegen worden afgezet met tijdelijke hekken met verkeersborden. Hierbij staan ook mensen die uitleg geven en het verkeer begeleiden. Voetgangers, fietsers, scootmobielen en scooters mogen wel de Henseniusstraat en de Kruisstraat in. De hulpdiensten kunnen er natuurlijk sowieso altijd door. Deze maatregel is uitgewerkt in samenwerking met een begeleidingsgroep vanuit de bewoners van de buurt, de wijkraad en een aantal ondernemers.

Nieuw onderzoek

In december 2021 is onderzoek gedaan naar de leefbaarheid van het Henseniuskwartier onder inwoners en ondernemers. Op basis van de resultaten van dit onderzoek zijn er inmiddels al verschillende maatregelen getroffen. Waaronder meer openbaar groen en verlichting en de lopende verkeersproef ‘Afsluiting Henseniusstraat’. Dit allemaal in overleg met een aantal inwoners en ondernemers uit de buurt.

Om het effect van deze maatregelen te meten, doen we op dit moment een nieuw onderzoek. Via een vragenlijst op www.enquete.toponderzoek.com/venray horen we graag de mening van de inwoners, ondernemers en bezoekers van het Henseniuskwartier. Doet u mee? Uw deelname en antwoorden blijven anoniem. U kunt de vragenlijst invullen tot en met 4 juni. Wilt u graag meedoen, maar liever niet digitaal? Stuur dan een mail naar vragen@invior.nl of bel naar 085-860100 (bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 16.30 uur).

Vragen

Heeft u vragen over dit project of wilt u meer weten over de proefafsluiting? Neem dan contact op met projectleider Wilco van der Bas via (0478) 52 33 33 of wilco.van.der.bas@venray.nl.

Nieuwsbrief

We versturen regelmatig een nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen en informatie over het project Henseniuskwartier. De nieuwsbrief wordt per mail verzonden. Geïnteresseerd? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.