Venray Bespaart 2022

Gemeente Venray heeft voor dit jaar en volgend jaar subsidie gekregen van het Rijk om verschillende acties te organiseren om het energieverbruik van inwoners met een eigen woning of huurhuis te verlagen.

Wat doen we allemaal

1. Maximaal €90,- waardebonnen voor energiebesparende artikelen voor huurders

Tot eind 2022 kunnen alle huurders van Venray gebruik maken van een subsidieregeling voor de aanschaf van kleine energiebesparende artikelen. U kunt tot 90 euro energiebesparende producten aanschaffen op www.duurzaambouwloket.nl/venray. Denk aan ledlampen, tochtstrips, radiatorfolie of een thermostaatkraan. Ook kunt u via deze site bonnetjes declareren van energiebesparende producten die u al gekocht heeft.

De enige voorwaarde is dat u eerder nog geen gebruik gemaakt heeft van deze subsidie. De subsidie loopt 31 december 2022 af, maar hier geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt. Op = op.

Let op: op dit moment is er alleen nog subsidie beschikbaar voor huurders. Het potje voor woningeigenaren is helaas al leeg. Zodra de subsidiepot ook voor huurders leeg is, sluit het loket weer. Of er nieuwe subsidie komt in 2023, is nog niet bekend.

Bekijk de lijst met energiebesparende artikelen

2. Duurzaam Bouwloket - Uw besparingsadviseur

In opdracht van de gemeenten helpt Duurzaam Bouwloket u als woningeigenaar met gratis en onafhankelijk advies over het energiezuinig, comfortabel en eventueel aardgasvrij maken van hun woning.
De komende jaren gaat er voor woningbezitters in Nederland een hoop veranderen en daar wil Duurzaam Bouwloket zo goed mogelijk bij ondersteunen. Op korte termijn kunt u al maatregelen nemen om het aardgasverbruik te verminderen en zo de energierekening te verlagen. Een digitaal hulpmiddel daarbij is het stappenplan van Duurzaam Bouwloket.

Wat vindt u op het Duurzaam Bouwloket?

 • Gratis helpdesk: vraag hulp van bouwkundige adviseurs
 • Online stappenplan voor uw woning: advies op maat
 • Energiebesparende maatregelen: goede voorbeelden van eenvoudig te nemen maatregelen
 • Subsidies en financieringsregelingen: vul uw postcode en huisnummer in en zie in één oogopslag welke regelingen er beschikbaar zijn

Gratis Helpdesk

Stel uw vraag aan bouwkundig adviseurs via:

Beschikbaar op werkdagen van 9.00 – 17:30.

3. Warmtescans eigen woningen

De gemeente heeft in het winterseizoen 2021/2022 voor de tweede keer warmtescans laten uitvoeren. De resultaten zijn op een drukbezochte infobijeenkomst op 23 mei 2022 in het gemeentehuis besproken. Het is nu nog niet duidelijk of de actie in het winterseizoen 2022/2023 wordt herhaald. Mocht dat zo zijn, leest u daar op deze website meer over.

4. Plus-je-huis

Ook Volta Limburg helpt u besparen op uw energiekosten. Een adviseur kijkt samen met u naar de maatregelen die u kunt treffen om uw huis energiezuiniger te maken en wat u daarmee kunt besparen op uw maandlasten. Meer weten over deze actie? Lees alle informatie op onze pagina Plus-je-huis.

Bekijk hieronder ook de Duurzaam Thuis krant van de Provincie Limburg met tips en informatie voor een duurzaam huis. Of bekijk ze op de website van duurzaamthuislimburg.nl.

pdf Duurzaam Thuis Krant (PDF, 2.38 MB)

 

5. Energiearmoede en € 800 energietoeslag

De Rijksoverheid heeft eenmalig een energietoeslag van € 800 beschikbaar gesteld voor mensen met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum. Venray gaat nog iets verder door huishoudens met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum, op aanvraag een energietoeslag te verstrekken van € 400.

Eenmalige € 250 isolatiesubsidie voor minima

Naast de energietoeslag van € 800 stelt de rijksoverheid ook € 250 isolatiesubsidie beschikbaar aan huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum. Dit bedrag wordt niet rechtstreeks uitgekeerd, maar kan worden besteed aan producten en maatregelen die het energieverbruik van de woning verlagen. Denk hierbij aan ledlampen, tochtstrips, isolatie(folie), tijdschakelaars, thermostaatkranen, enzovoorts.

Aanvragen

Kijk op de pagina Eenmalige energietoeslag voor lagere inkomen of u recht hebt op de energietoeslag en de isolatiesubsidie. Hier vindt u ook het aanvraagformulier.

Gratis energiebespaaradvies

Wilt u advies voor het verduurzamen van uw woning? Dan kunt u een gratis energieprestatieadvies aanvragen bij de Provincie Limburg. Voor dit advies bezoekt een adviseur uw woning. De adviseur zet vervolgens alle besparingsmogelijkheden met kosten en rendement op een rij.

Voorwaarden

 • Er zijn 2200 adviezen beschikbaar gesteld. Op is op
 • Vraag het advies aan voor 30 september 2022

Kijk voor meer informatie en voor het aanmelden voor het advies op de website van Provincie Limburg.

Energieconsulent Geert Geujen

Geert Geujen is de energieconsulent voor inwoners, ondernemers, sportverenigingen en instellingen binnen gemeente Venray. U kunt bij Geert terecht met vragen, bijvoorbeeld over:

 • besparen op energiekosten en duurzaam wonen (woningisolatie, HR-glas, warmtepompen, zonneboilers, elektrisch koken)
 • de ISDE rijkssubsidie voor isolatie, HR-glas, warmtepompen en zonneboilers voor woningeigenaren
 • energielabels voor woningen
 • acties die de gemeente organiseert, zoals Venray Bespaart
 • energiebesparing voor bedrijven
 • het energiezuiniger maken van sport- en wijkaccommodaties en het zelf opwekken van groene stroom en zonnepanelen

Vragen?

Neem dan contact op met onze adviseur energie en duurzaamheid Geert Geujen. Geert is bereikbaar via geert.geujen@venray.nl of via 06 - 34 27 38 00. Hij helpt u graag verder!

Logo Venray Vergroent