Terras exploiteren

Als u een terras wilt exploiteren bij uw horecabedrijf, neemt u dit op in de exploitatievergunning en de drank- en horecavergunning. Als het terras op gemeentelijke grond ligt, heeft u ook privaatrechtelijke toestemming van de gemeente nodig.

Wat u moet weten

Voorwaarden

  • U heeft een horecabedrijf, zoals een café of restaurant.
  • U ruimt het terras op voor de weekmarkt (Henseniusplein/Schouwburgplein), kermis en evenementen.
  • U voldoet aan de door de gemeente gestelde eisen in het bestemmingsplanexterne-link-icoon en het terrassenbeleid.

Overige voorwaarden

Locatie
  • De locatie van het terras is afgestemd op de breedte van de inrichting en de beschikbare ruimte op straat en plein. Hiervan kunt u afwijken als u dit schriftelijk hebt afgestemd met buren en de gemeente. Hierbij moet u dus ook rekening houden met onder andere straatmeubilair, standplaatsen en uitstallingen. 
  • Als er markt is, is een terras mogelijk als daar ruimte voor is en/of als een standplaatshouder die dag niet aanwezig is (wel in afstemming met marktmeester).
  • De beklinkerde bestrating in het centrum mag niet worden ingenomen als terras. Deze ruimte is bedoeld voor (voetgangers)verkeer. Hiervan kunt u afwijken als dit schriftelijk is afgestemd met de gemeente.
  • De doorgang voor voetgangers moet minimaal 1,20 meter zijn. De bereikbaarheidsroute voor hulpdiensten en bevoorradingsverkeer moet minimaal 4,50 meter breed zijn. In voetgangersgebieden en autoluwe gebieden mag de 1,20 meter doorgang voor voetgangers samenvallen met de bereikbaarheidsroute voor hulpdiensten.
  • Let er ook op dat het terras en de voorzieningen toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Neem geen invalideparkeerplaats in. U kunt over de toegankelijkheid van het terras advies vragen bij het Gehandicapten Platform Venrayexterne-link-icoon.
Brandveiligheid

Zorg dat zowel horecapand als terras brandveilig is. In de folder ‘Brandveilige horeca, tips voor restaurants en cafés’externe-link-icoon die is gemaakt in samenwerking met de brandweer en de Koninklijke Horeca Nederland staan tips hoe horecaondernemers met eenvoudige maatregelen zelf de brandveiligheid kunnen vergroten.

Gebruik kunststof glazen en bekers

Bij evenementen is het verplicht om kunststof bekers of glazen te gebruiken. Dit is nodig als er risico is voor de openbare orde of veiligheid.

Schenkt u buiten alcohol of frisdrank aan bezoekers? Dan moet u kunststof bekers of glazen gebruiken als één van de volgende situaties geldt:

  • Er is staand publiek. Ook als mensen alleen 's avonds staan, gebruikt u de hele dag kunststof bekers of glazen.
  • U kunt er niet goed op letten dat glazen binnen uw eigen bedrijf of terras blijven.
  • U gebruikt een extra buitenbar of mobiel buffet.
  • Uw bedrijf is geen restaurant en verkoopt vooral drank.
Evenemententerrassen

Inrichting van het gebied tijdens evenementen of kermis:

  • Houd de calamiteitenroute vrij: minimaal 4,5 meter breed, ook rekening houden met draaicirkels van voertuigen. Soms is maatwerk mogelijk, als dit goed wordt onderbouwd.
  • Toegangen van hotels, woningen en andere belangrijke gebouwen moeten via twee kanten bereikbaar zijn, tot op 10 meter afstand.
  • Zorg bij het plaatsen van objecten voor genoeg ruimte zodat mensen bij een noodsituatie goed kunnen doorstromen.
  • Brandkranen moeten altijd bereikbaar blijven.

Eisen overkappingen tijdens de kermis of andere evenementen:

  • Gebruik materiaal dat voldoet aan brandveiligheidseisen:
    • Brandklasse B cf. NEN-EN 13501-1
    • Klasse 2 cf. NEN 6065
    • Klasse B1 cf. DIN 4102
    • Klasse M2 NF P 92-503 t/m NF P 92-505 en NF P 92-507
  • Overkapping mag maximaal 20 meter lang zijn.
  • Houd minimaal 2,5 meter afstand tot andere overkappingen, terrassen of attracties aan de kopse kanten.
  • Overkapping moet minstens 1 meter van gebouwen blijven als deze breder is dan 4 meter én meerdere gebouwen verbindt. Of gebruik een ventilerende kap.
  • Woningen onder een overkapping mogen alleen als er een andere vluchtroute is én er een vrije strook van 1 meter breed is tot buiten de overkapping.
  • Onder de overkappingen zijn geen gasverwarmers, ovens of bak/braadopstellingen toegestaan.
  • Versieringen onder de overkappingen mag alleen als het voldoet aan de eerdergenoemde materiaaleisen én de afstand tot aan de versiering minimaal 2,5 meter is.


Overkappingen boven de rijbaan/calamiteitenroute:

  • Alleen toegestaan als uitzondering met de volgende regels:
    • Minimaal 4,2 meter vrije hoogte en 4,5 meter vrije breedte.
    • Minimaal 10 meter afstand tot andere objecten aan de kopse kanten.
    • Gebruik doorzichtig materiaal.
    • Houd rekening met looproutes van het publiek.

Ventilerende kap

Omdat de werking van ventilerende kappen afhangt van verschillende zaken (breedte overkapping, schuinte kap, breedte opening, hoogte kap, etc.) moet de aanvrager een uitgewerkte doorsnede indienen bij de Veiligheidsregio voor goedkeuring.

Aanvragen

Wilt u een terras laten bijschrijven op uw exploitatievergunning en drank- en horecavergunning? Of wilt u een evenemententerras aanvragen? Neem dan tijdig contact op met het team Vergunning, Toezicht en Handhaving via administratieVTH@venray.nl.

Kosten

Locatie van het terras
Terras in het centrum€ 20,40 per vierkante meter 
Terras buiten het centrum€ 13,45 per vierkante meter 
Terras in het centrum tijdens de kermis€ 2,00 per vierkante meter per dag