Trouwen en geregistreerd partnerschap voorbereiden
Wat u moet weten
- U regelt alles in de gemeente waar het huwelijk of geregistreerd partnerschap gaat plaatsvinden.
- Overleg uw plannen op tijd met de gemeente. Dan weet u wat de mogelijkheden zijn en hoe u het naar eigen wens kunt vormgeven.
- Nadat u uw wensen in beeld heeft, maakt u een melding van uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap bij de gemeente. Dit kan via DigiD of persoonlijk door het maken van een afspraak.
De voorbereiding
Voordat u een melding kunt doen van uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap, zijn er een aantal keuzes die u moet maken. Deze keuzes geeft u aan ons door bij het doen van de melding.
Trouwdatum en locatie
Voordat u de gewenste trouwdatum bij de gemeente vastlegt, is het verstandig om een trouwlocatie te reserveren.
- Trouwen kan in het gemeentehuis of op een van de andere aangewezen trouwlocaties.
- Heeft u een andere trouwlocatie op het oog? Overleg met de gemeente of deze voldoet aan de voorwaarden.
Ceremonie
Huwelijken of partnerschappen worden gesloten met een ceremonie. Dit kan een kosteloze ceremonie of een uitgebreide ceremonie zijn.
Kosteloze ceremonie
- vindt plaats op maandag om 09.00 of 09.30 uur in het gemeentehuis.
- alleen de trouwambtenaar, de partners en de getuigen zijn aanwezig.
- alleen mogelijk als één van de twee partners ingeschreven staat in de Gemeente Venray.
Uitgebreide ceremonie
Bij een uitgebreide ceremonie kiest u zelf:
- de dag
- de locatie
- de trouwambtenaar die een toespraak voor u voorbereidt
- hoeveel mensen u uitnodigt (afhankelijk van de locatie)
Trouwambtenaar
Kiest u voor een uitgebreide ceremonie? Dan kunt u zelf aangeven welke trouwambtenaar uw huwelijk voltrekt of partnerschap registreert.
- De gemeente Venray heeft verschillende trouwambtenaren.
- Wilt u een eigen trouwambtenaar laten benoemen? Dat is mogelijk als die persoon trouwambtenaar is in een andere gemeente. Is de persoon geen officiële trouwambtenaar? Dan kan samen met trouwambtenaar van de gemeente Venray de ceremonie verzorgd worden. Lees meer op eigen trouwambtenaar.
Getuigen
Het is verplicht om getuigen te hebben bij een huwelijk of partnerschap. Lever bij de gemeente waar u gaat trouwen, een kopie in van het identiteitsbewijs van uw getuigen. Doe dit bij de melding.
- U heeft minimaal 2 getuigen nodig, maar dit mogen er ook 3 of 4 zijn.
- Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn.
- Heeft u geen getuigen? Dan kan de gemeente dit voor u regelen. U betaalt dan per getuige. Geef bij uw melding aan of u hier gebruik van wil maken. Let op: u moet minimaal 2 getuigen toevoegen.
Naamgebruik
Wilt u na uw huwelijk of partnerregistratie met de achternaam van uw partner aangeschreven worden? Of wilt u uw eigen naam blijven gebruiken? U geeft uw keuze door bij de melding van uw voorgenomen huwelijk of partnerschap:
- alleen eigen naam
- eigen naam gevolgd door naam partner
- naam partner gevolgd door eigen naam
- alleen naam partner
Boekjes
U kunt ervoor kiezen om na de ceremonie een boekje te ontvangen. U heeft hierbij de keuze uit twee uitvoeringen in verschillende kleuren:
- een standaard boekje van kunstleer in zwart, beige, blauw, rood of oud roze
- een luxe boekje van leer in blauw, wit of rood
Standaard boekjes
Luxe boekjes
Melding
Als u al uw wensen op een rijtje heeft, maakt u een melding van uw voorgenomen huwelijk of partnerschap. Vroeger noemden we dit de 'ondertrouw'. Bij het doen van uw melding legt u uw wensen zoals de trouwdatum, locatie, ambtenaar en getuigen vast. Dit kan via DigiD of persoonlijk door het maken van een afspraak. De melding is een jaar geldig vanaf de dag na aangifte.
Buitenland
Trouwen in het buitenland
Wilt u in het buitenland trouwen? Dan heeft u in sommige landen een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig. Een verklaring van huwelijksbevoegdheid is een document dat buitenlandse autoriteiten vereisen voordat er een huwelijk gesloten wordt. De verklaring houdt in dat er naar Nederlands recht geen beletsel bestaat voor de genoemde persoon om een huwelijk aan te gaan.
Woont u in Venray of was Venray uw laatste woongemeente, dan kunt u deze verklaring aanvragen. De verklaring wordt in een meertalige versie afgegeven. Voor de verklaring worden kosten berekend. Neem contact op via (0478) 52 33 33 of burgerzakenBS@venray.nl (en laat uw telefoonnummer achter) voor overleg welke documenten u hiervoor moet aanleveren.
Woont u in het buitenland?
Woont u beiden in het buitenland en wilt u trouwen in Venray?
- Als één van u beiden Nederlander is, dan moet de melding worden gericht aan de ambtenaar burgerlijke stand (abs) van de gemeente Den Haag. Den Haag zal de melding doorsturen naar de abs van de huwelijksgemeente, die de huwelijksbevoegdheid beoordeelt.
- Als u allebei niet Nederlander bent, kunt u niet in Nederland trouwen. Als u wel in Nederland woont, maar nog niet ingeschreven staat in de Basisregistratie Personen, kan er wel een huwelijk in Nederland voltrokken worden.
Kosten
Bekijk voor een overzicht van alle mogelijke kosten de pagina Kosten trouwen.