Monument aanpassen

Bent u in het bezit van een beschermd monument? En wilt u dat verbouwen, herstellen of aanpassen? U heeft hiervoor een omgevingsvergunning nodig.

Wat u moet weten

  • Een beschermd monument is een monument dat op de lijst van beschermde monumenten staat volgens de Monumentenwet 1988. U heeft een vergunning nodig als u uw beschermde monument ingrijpend wilt verbouwen of restaureren.
  • Voor gewoon onderhoud hoeft u geen vergunning aan te vragen. Voorwaarden zijn dat het uiterlijk van het interieur of van de buitenkant van het monument niet verandert. Bijvoorbeeld schilderwerk in dezelfde kleur, het vervangen van kapotte ruiten, kleine reparaties met de oorspronkelijke materialen.
  • Sommige aanpassingen in uw monument kunt u vergunningvrij doen. Bijvoorbeeld het verwijderen van een niet-historische keuken of plafond.

Heeft uw monument onderdelen die geen monumentale waarde hebben? Bijvoorbeeld een recente schuur of uitbouw? Dan zijn de bouwactiviteiten aan deze onderdelen vergelijkbaar met activiteiten aan niet-monumentale gebouwen. Op omgevingsloket online kunt een vergunningcheck doenexterne-link-icoon. Zo weet u of u een vergunning nodig heeft.

Aanvragen

Volg de stappen op de pagina Omgevingsvergunning voor het aanvragen van een vergunning voor een monument.

Toevoegen bij een vergunningaanvraag:

  • een bouwrapport of een cultuurhistorisch rapport
  • bestektekeningen
  • tekeningen van hoe het er nu uit ziet en van wat u van plan bent. Dat is nodig voor de toetsing.

Kosten

De omgevingsvergunning voor het aanpassen van een monument kost € 119,70.