Ministers bezoeken grootschalige huisvestingslocatie voor arbeidsmigranten in Westland

Gisteren
Algemeen
Wim de Schryver in gesprek met ministers

Minister Van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en minister Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) hebben een bezoek gebracht aan de grootschalige huisvestingslocatie Elsenbosch in de gemeente Westland. Zij deden dit in aanwezigheid van de wethouders Versnel (Rotterdam), Valstar (Westland) en De Schryver (Venray). Deze wethouders hebben minister Van Hijum een brief geschreven naar aanleiding van een, in de Tweede Kamer, aangenomen motie die oproept om grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten tegen te gaan.

Grootschalige huisvesting leidt niet tot minder arbeidsmigranten

Volgens de motie zouden “meer huisvestingslocaties tot meer arbeidsmigranten leiden” en daarom is de regering verzocht met een plan van aanpak te komen teneinde de bouw van grootschalige locaties tegen te gaan. Wethouder Valstar: “Arbeidsmigranten spelen een cruciale rol in onze economie. Ze helpen tekorten aan arbeidskrachten in sectoren zoals de bouw, logistiek, landbouw en zorg, op te vullen. Het verbieden van grootschalige huisvestingslocaties zal er niet toe leiden dat er minder arbeidsmigranten komen maar wel dat ze uit het zicht in verslechterde omstandigheden verdwijnen”. 

Roemer-normen

In het gesprek met de minister is benadrukt dat grootschalige huisvesting noodzakelijk is. Deze huisvestingslocaties dragen namelijk bij aan betere leefomstandigheden voor arbeidsmigranten door het bieden van kwalitatief goede huisvesting die voldoet aan de zogenaamde Roemer-normen[1]. Daarnaast is er 24/7 beheer aanwezig en zijn er vaak diverse faciliteiten, zoals sport- en zorgvoorzieningen. Wethouder Versnel: “Ik ben blij dat er grootschalige locaties zijn en worden gebouwd. De ervaring leert dat daardoor de zwakke wijken in de steden, waar nu vele arbeidsmigranten vaak in een onleefbare toestand wonen en met uitbuiting te maken hebben, kunnen worden ontlast”. 

Geef geen uitvoering aan de motie

In een rondleiding op Elsenbosch hebben de ministers kunnen zien welke voordelen grootschalige huisvesting biedt. De wethouders hebben daarom de ministers verzocht geen uitvoering te geven aan de motie, maar er juist voor te zorgen dat dit soort locaties sneller gerealiseerd kan worden. Wethouder Valstar: “In de praktijk blijkt dat het ongeveer 5 jaar kost om grootschalige huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten te realiseren. Dit moet sneller om ongewenste en illegale situaties tegen te gaan en ook deze mensen een humaan bestaan te bieden”. 

Vast huurcontract voor arbeidsmigrant: een rem op goede huisvesting

Minister Keijzer is van plan om vaste huurcontracten voor arbeidsmigranten in te voeren. Omdat arbeidsmigranten hier tijdelijk zijn, belemmert een vast huurcontract dat werkgevers/uitzenders huisvesting aanbieden. Wethouders Versnel en Valstar: “Vanzelfsprekend staan we achter het versterken van de rechtspositie van arbeidsmigranten, ook als het om huisvesting gaat. Dit voornemen van de minister zou echter desastreuze gevolgen hebben voor de ontwikkeling van hoogwaardige, menswaardige huisvesting voor arbeidsmigranten en zal de druk op zwakke wijken alleen maar vergroten”. 

[1]Geen tweederangsburgers. Aanbevelingen om misstanden bij arbeidsmigranten in Nederland tegen te gaan | Rapport | Rijksoverheid.nlexterne-link-icoon