Laden elektrische auto's

In onze gemeente stimuleren we elektrisch rijden, omdat dit bijdraagt aan onze CO2- en duurzaamheidsdoelstellingen. Hierbij houden wij ons aan de zogenoemde ‘ladder van laden’. Dit betekent dat we de laadbehoefte zoveel mogelijk willen opvangen op privéterrein (zoals een oprit) en daarna pas op publieke locaties.

Laden op eigen oprit of terrein

Door op privéterrein (zoals een oprit) laadpalen te realiseren blijft het aantal extra te plaatsen laadpalen in de publieke ruimte beperkt. Dit geldt niet alleen voor eigen parkeervoorzieningen bij koopwoningen, maar voor huurwoningen of Vereniging van Eigenaren (VvE).

Thuislaadpunt op eigen oprit

Als u een eigen oprit heeft, kunt u thuisladen. Een thuislaadpunt voor uw elektrische auto heeft  enkele voordelen ten opzichte van het laden bij een openbare laadpaal. Zo heeft u bij het thuisladen een laad- en parkeergarantie op uw eigen oprit, waardoor u nooit op zoek hoeft naar een beschikbare laadpaal bij u in de wijk. Daarnaast kunt u ook de koppeling maken met uw zonnepanelen, waardoor uw laadverbruik (deels) opgevangen wordt door uw eigen opgewekte duurzame energie.

Thuislaadpunten zijn er in allerlei vormen en maten. Ook zitten er grote verschillen tussen de functionaliteit, eigenschappen en prijs van thuislaadpunten. Daarnaast moet u rekening houden met de kosten van de installatie van een dergelijk systeem. Om de juiste keuze voor een thuislaadpunt te maken, kunt u terecht op de onafhankelijke website van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraalexterne-link-icoon. Hier vindt u informatie over elektrisch vervoer, elektrisch laden en het kiezen van een laadpaal voor uw eigen oprit.

Laden op eigen terrein als huurder of VvE-lid

Als het gaat om huurwoningen of situaties waar een VvE bestaat, moet u het plaatsen van een laadpaal afstemmen met bijvoorbeeld de verhuurder, medehuurders of VvE-leden.

Huurder

Als huurder van een woning en/of parkeerplaats zijn er verschillende mogelijkheden om gebruik te maken van een thuislaadpunt. Als eerste is het belangrijk om te overleggen met uw verhuurder. Vaak is deze bereid om mee te denken en kunt u afspraken maken over wie de kosten voor het thuislaadpunt betaalt. In sommige gevallen is het mogelijk om het thuislaadpunt mee te nemen naar een nieuwe woning of om het achter te laten voor de volgende huurder. Ook kunt u op zoek gaan naar aanbieders van thuislaadpunten die specifiek gericht zijn op huurders. Er zijn verschillende bedrijven die deze service aanbieden en u kunnen helpen met het vinden van een geschikt thuislaadpunt voor uw situatie.

Woningeigenaar en lid van een VvE

Er zijn mogelijkheden om als VvE gezamenlijk een oplossing te vinden. Wanneer u als VvE gezamenlijk een thuislaadpunt wilt realiseren, is het belangrijk om goed te communiceren en een gedegen plan te presenteren aan de andere leden in de VvE. Voor meer informatie hierover en een overzicht van alle stappen die u voor de realisatie van een thuislaadpunt bij een VvE dient te nemen verwijzen wij u naar de onafhankelijke website van VvE ladenexterne-link-icoon.

Openbare laadpalen

Heeft u geen eigen oprit? Dan kunt u een openbare laadpaal in de buurt aanvragen.

Waar staan de openbare laadpalen?

Op my.newmotion.comexterne-link-icoon kunt u zien waar de openbare laadpalen in heel Nederland staan. Is er bij u in de buurt geen openbare laadpaal? Of zijn de laadpalen altijd bezet? Dan kunt u een openbare laadpaal aanvragen. 

Openbare laadpaal aanvragen

De gemeente Venray werkt hiervoor samen met Vattenfall. De aanvraag kunt u rechtstreeks via de website van Vattenfall indienen. Op de website staat uitgelegd welke stappen er doorlopen worden. Zo weet u ook wanneer u bericht ontvangt. Aan de aanvraag en het plaatsen van de paal zijn geen kosten verbonden.

Openbare laadpaal Vattenfallexterne-link-icoon

Laadpas

Om de laadpunten te kunnen gebruiken, heeft u een laadpas nodig. Er zijn veel verschillende aanbieders van laadpassen. Voor meer informatie over de laadpas van Vattenfall kunt u terecht op de website van Vattenfallexterne-link-icoon.

Vragen?

Staat uw vraag er niet bij of heeft u vragen over de status van uw aanvraag bij Vattenfall? Neem dan contact op met Vattenfall via openbaar.laden@vattenfall.com. Of kijk op de website van Vattenfall voor meer informatie over laadpalen en elektrisch rijden.