Gezondheidsverklaring rijbewijs

Het is belangrijk dat u gezond genoeg bent om veilig aan het verkeer deel te nemen. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor andere weggebruikers. Het CBR beoordeelt dit met de Gezondheidsverklaring.

Hoe het werkt

In de Gezondheidsverklaring beantwoordt u vragen over uw gezondheid. Bijvoorbeeld over de medicijnen die u gebruikt en over ziektes waardoor u mogelijk niet veilig kunt rijden. Of over lichamelijke beperkingen waardoor u alleen met een aangepaste auto mag rijden. De Gezondheidsverklaring vult u zelf in. Dit doet u het snelst via Mijn CBR. 
Het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) adviseert u om vier maanden voordat uw rijbewijs verloopt, de gezondheidsverklaring in te vullen. Weet u zelf al dat een medische keuring noodzakelijk is? Vul dan de gezondheidsverklaring vijf maanden van tevoren in.

Wat u moet weten

  • De gezondheidsverklaring kan digitaal of via een formulier worden ingevuld. U vult de vragenlijst zelf in.
  • Nadat u de gezondheidsverklaring heeft aangevraagd, krijgt u bericht van het CBR of u gekeurd moet worden of dat u meteen uw rijbewijs kunt aanvragen bij de gemeente. Bent u 75 jaar of ouder óf beroepschauffeur, dan wordt u door het CBR altijd doorverwezen voor een keuring.
  • De keurende arts stuurt de bevindingen naar de medisch adviseur van het CBR. Hij beslist of u een Verklaring van geschiktheid krijgt. Het kan zijn dat hij het nodig vindt dat u eerst nog een rijtest doet. Dit hangt van uw persoonlijke situatie af.
  • Met de Verklaring van geschiktheid kunt u bij de gemeente een afspraakexterne-link-icoon maken om uw rijbewijs aan te vragen. Deze verklaring is één jaar geldig, u moet dus binnen dat jaar uw rijbewijs aanvragen.

Medische keuring

U moet zich altijd medisch laten keuren in één van de volgende gevallen:

  • u bent 75 jaar of ouder;
  • u hebt klachten of aandoeningen die uw rijvaardigheid beïnvloeden;
  • u vraagt een rijbewijs aan voor een vrachtwagen of bus.

Aanvragen

U vraagt de Gezondheidsverklaring aan bij het CBR met uw DigiD. Komt u er zelf niet uit of heeft u vragen? Bel ons dan op (0478) 52 33 33. We helpen u graag. U kunt de verklaring ook tegen betaling ophalen in het gemeentehuis. U maakt hiervoor eerst een afspraakexterne-link-icoon. Meer informatie leest u op de website van het CBRexterne-link-icoon

Kosten

Kunt u de gezondheidsverklaring niet digitaal invullen? Dan kunt u een papieren gezondheidsverklaring bestellen via het CBR of een exemplaar ophalen bij de gemeente Venray.

Gezondheidsverklaring via CBR€ 44,50
Gezondheidsverklaring via gemeente Venray (jonger dan 75 jaar)€ 39,30
Gezondheidsverklaring via gemeente Venray (vanaf 75 jaar)€ 44,50
Gezondheidsverklaring via gemeente Venray (CDE)€ 37,80