Gezondheidsverklaring rijbewijs

Hoe werkt het?

In de Gezondheidsverklaring beantwoordt u vragen over uw gezondheid. Bijvoorbeeld over de medicijnen die u gebruikt en over ziektes waardoor u mogelijk niet veilig kunt rijden. Of over lichamelijke beperkingen waardoor u alleen met een aangepaste auto mag rijden. De Gezondheidsverklaring vult u zelf in. Dit doet u het snelst via Mijn CBR. 
Het CBR adviseert u om vier maanden voordat uw rijbewijs verloopt, de gezondheidsverklaring in te vullen. Weet u zelf al dat een medische keuring noodzakelijk is? Vul dan de gezondheidsverklaring vijf maanden van tevoren in.

Wat u moet weten

  • De gezondheidsverklaring kan digitaal of via een formulier ingevuld worden. U vult het vragenlijst zelf in.
  • Nadat u de gezondheidsverklaring heeft aangevraagd, krijgt u bericht van het CBR of u gekeurd moet worden of dat u meteen uw rijbewijs kunt aanvragen bij de gemeente. Bent u 75 jaar of ouder óf beroepschauffeur, dan wordt u door het CBR altijd doorverwezen voor een keuring.
  • De keurende arts stuurt de bevindingen naar de medisch adviseur van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR). Hij beslist of u een Verklaring van geschiktheid krijgt. Het kan zijn dat hij het nodig vindt dat u eerst nog een rijtest doet. Dit hangt van uw persoonlijke situatie af.
  • Met de Verklaring van geschiktheid kunt u bij de gemeente een afspraak maken om uw rijbewijs aan te vragen. Deze verklaring is één jaar geldig, u moet dus binnen dat jaar uw rijbewijs aanvragen.  

Kosten

Kunt u de gezondheidsverklaring niet digitaal invullen? Dan kunt u een papieren gezondheidsverklaring bestellen via het CBR of een exemplaar ophalen bij de gemeente Venray.

   
Kosten CBR € 41,50
Gezondheidsverklaring via gemeente Venray (jonger dan 75 jaar) € 39,30
Gezondheidsverklaring via gemeente Venray (vanaf 75 jaar) € 41,50
Gezondheidsverklaring via gemeente Venray (CDE) € 37,80

Medische keuring

U moet zich altijd medisch laten keuren in één van de volgende gevallen:

  • U bent 75 jaar of ouder
  • U hebt klachten of aandoeningen die uw rijvaardigheid beïnvloeden
  • U vraagt een rijbewijs aan voor een vrachtwagen of bus

Aanvragen

U vraagt de Gezondheidsverklaring aan bij het CBR met uw DigiD. Komt u er zelf niet uit of heeft u vragen? Bel ons dan op (0478) 52 33 33. We helpen u graag. U kunt de verklaring ook tegen betaling ophalen in het gemeentehuis. U maakt hiervoor eerst een afspraak. Meer informatie leest u op de website van het CBR