Rijbewijs

Verloopt uw rijbewijs? Het verlengen van een rijbewijs kan digitaal via een erkende RDW-fotograaf of via de gemeente. Het aanvragen van een eerste rijbewijs regelt u altijd via de gemeente.
Geef uw gegevens met DigiD alvast digitaal aan ons door en betaal vooraf met iDEAL. U kunt uw aanvraag ook regelen via de fotograaf als u een pasfoto laat maken.

Rijbewijs aanvragen

U kunt een rijbewijs op twee manieren verlengen:

 1. Digitaal via een RDW-erkende fotograaf 
 2. aan de balie op het gemeentehuis

Voor uw eerste rijbewijs maakt u altijd een afspraak op het gemeentehuis.

Digitaal via een RDW-erkende fotograaf

 1. Ga naar een RDW-erkende fotograafexterne-link-icoon voor het maken van een pasfoto. De fotograaf stuurt uw pasfoto en handtekening door naar de RDW.
 2. U ontvangt via e-mail een bevestiging van de RDW dat u online uw rijbewijs kunt aanvragen via de website van de RDWexterne-link-icoon. U logt hiervoor in met de DigiD-app met ID-check en betaalt met iDEAL.
 3. U krijg een e-mail als het rijbewijs bij de gemeente klaar ligt. Meestal is dit al na 2 werkdagen. Ophalen bij de gemeente kan zonder afspraak tijdens de openingstijden van de baliesexterne-link-icoon.

Aan de balie op het gemeentehuis

 1. Log in met DigiDexterne-link-icoon
  Heeft u geen DigiD? Of betaalt u liever aan de balie in het gemeentehuis? Maak dan een afspraakexterne-link-icoon en betaal aan de balie.
 2. Vul uw contactgegevens in en geef de reden van de aanvraag op.
 3. Maak een afspraak.
 4. Betaal met iDeal.
 5. Het rijbewijs ligt na 5 werkdagen voor u klaar. Ophalen kan zonder afspraak tijdens de openingstijden van de balies.

Spoedaanvraag

Snel uw rijbewijs nodig? U kunt het rijbewijs met spoed aanvragen. Daarvoor betaalt u extra. Neem telefonisch contact op via (0478) 52 33 33 om een afspraak te maken. U kunt het rijbewijs meestal de volgende werkdag al ophalen als u de afspraak heeft op:

 • maandag en woensdag voor 15.00 uur
 • dinsdag, donderdag en vrijdag voor 13.00 uur

Meenemen

 • Bij een afspraak aan de balie neemt u mee:
  • een kleurenpasfoto, niet ouder dan 6 maanden. Let op de eisenexterne-link-icoon
  • uw huidige/oude rijbewijs. Heeft u (nog) geen rijbewijs of is het rijbewijs verlopen, vermist of gestolen? Neem dan een ander geldig identiteitsbewijs mee
  • als u niet vooraf heeft betaald: pinpas of contant geld
 • Als u het rijbewijs online via de RDW-erkende fotograaf heeft aangevraagd, neemt u uw oude rijbewijs mee bij het ophalen van het rijbewijs.

Rijbewijs ophalen

U moet uw rijbewijs persoonlijk komen afhalen. Dit kan zonder afspraak tijdens openingstijden van de balies. Haal uw rijbewijs binnen 3 maanden op. Daarna vervalt uw rijbewijs en moet u een nieuwe aanvragen.

U kunt uw rijbewijs alleen ophalen tijdens de openingstijden van de balies.

 • Vraagt u een rijbewijs bij de gemeente aan? Dan ligt het rijbewijs na 5 werkdagen voor u klaar.
 • Vraagt u een rijbewijs online aan via de RDW? Dan ligt het rijbewijs na 2 werkdagen voor u klaar.

Meer informatie

Bent u geslaagd voor uw rijexamen? Gefeliciteerd! Dan vraagt u een eerste rijbewijs aan op het gemeentehuis. Lees hier meer over hierboven onder 'aan de balie op het gemeentehuis'.

 • Bent u uw rijbewijs kwijt, is het gestolen of maakt iemand er misbruik van? Meld dit dan zo snel mogelijk online met uw DigiD bij de RDWexterne-link-icoon. Hiermee wordt uw rijbewijs direct geblokkeerd zodat niemand er misbruik van kan maken.
 • U kunt ook een melding doen op afspraakexterne-link-icoon bij de gemeente. Tijdens de afspraak ondertekent u een vermissingsverklaring en kunt u gelijk een nieuw rijbewijs aanvragen. Neem hiervoor een geldig legitimatiebewijs mee en een kleurenfoto die aan de gestelde eisenexterne-link-icoon voldoet. 
 • Bij verlies of diefstal in het buitenland kunt u aangifte doen bij de politie ter plaatse. Uw reisverzekering kan om het aangiftebewijs vragen.
 • Heeft u uw oude rijbewijs als vermist opgegeven en daarna teruggevonden? Dan moet u uw oude rijbewijs inleveren bij de gemeente. U kunt uw oude rijbewijs dus niet meer gebruiken. Alleen uw nieuwe document is geldig.

In sommige gevallen moet u medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt:

 • als uw rijbewijs verloopt als u 75 jaar of ouder bent
 • als u een medische beperking heeft
 • als u een rijbewijs voor een bus of vrachtwagen nodig heeft

U kunt een gezondheidsverklaring online aanvragen bij het CBRexterne-link-icoon.

Een rijbewijs afgegeven na 1 juli 2023 kunt u gebruiken bij het inloggen op websites van de overheid. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van een nieuw rijbewijs. Kijk voor meer informatie op de website van DigiDexterne-link-icoon.

Wilt u definitief afstand doen van uw rijbewijs, of categorieën op uw rijbewijs? Dan levert u uw rijbewijs in aan de balie van het gemeentehuis. U maakt hiervoor een afspraakexterne-link-icoon. U neemt mee naar de afspraak:

 • een geldig paspoort, Nederlandse identiteitskaart of verblijfsdocument
 • uw rijbewijs

Aan de balie ondertekent u een verklaring. Deze verklaring krijgt u van de baliemedewerker. Het rijbewijs levert u in. U ontvangt een brief ter bevestiging.

Bent u een beroepschauffeur en vraagt u voor de eerste keer een rijbewijs C of D aan? Zorg dat u voldoet aan de voorwaarden. Meer informatie leest u op de website van het CBRexterne-link-icoon.

Ben je 17 jaar en geslaagd voor rijbewijs categorie B? Vraag een begeleiderspas aan via de RDWexterne-link-icoon.

Kosten

Rijbewijs€ 51,10
Extra kosten spoedaanvraag€ 39,65