Gehandicaptenparkeerkaart

Wat u moet weten

3 Soorten gehandicaptenparkeerkaarten

Parkeren als u als bestuurder of passagier lichamelijke beperkingen heeft, is makkelijker met een bestuurderskaart, een passagierskaart of een instellingenkaart.

 • Bestuurderskaart

Heeft u lichamelijke beperkingen en rijdt u zelf auto? Dan kunt u een bestuurderskaart aanvragen. Hiermee mag u parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen, ook buiten Venray. Op de persoonsgebonden bestuurderskaart staat geen kenteken. U kunt dus met elke auto gebruik maken van de kaart.

 • Passagierskaart

Heeft u lichamelijke beperkingen en kunt u met iemand meerijden? De auto waarin u meerijdt mag met gebruik van een passagierskaart parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen. Een passagierskaart is persoonsgebonden, alleen u kunt er gebruik van maken.

 • Instellingenkaart

Zorginstellingen kunnen een parkeerkaart aanvragen voor het vervoer van bewoners met een handicap. Kijk voor meer informatie op de pagina Gehandicaptenparkeerkaart voor instellingen.

Parkeerkosten

 • Met de gehandicaptenparkeerkaart kunt u in Venray op alle algemene gehandicaptenparkeerplaatsen gratis parkeren. 
 • Parkeert u de auto op een parkeerplaats met slagboom en parkeerautomaat? Dan betaalt u wel.
 • Bij de Gouden Leeuw liggen de gehandicaptenparkeerplaatsen in de parkeergarage. Voor kortparkeerders is het mogelijk om een gratis uitrijdkaart te krijgen. Dit kan alleen tijdens de bezettingstijden van het Parkeerbureau en na overleg van uw inrijdkaart en gehandicaptenparkeerkaart.
 • Op de gewone parkeerplaatsen in Venray gelden de gewone regels. Hier moet u dus, indien nodig, betalen of de blauwe parkeerkaart gebruiken. In andere plaatsen kan dit anders zijn. Informeer hierover bij de betreffende gemeente.

Aanvragen

Vul het online aanvraagformulier in. Liever schriftelijk aanvragen? Vul dan onderstaand pdf-formulier in. Vergeet niet om de volgende stukken toe te voegen

 • Een kopie van uw rijbewijs (bij bestuurderskaart)
 • Een geldig identiteitsbewijs

pdf Aanvraag gehandicaptenparkeerkaart (PDF, 135.04 KB)

Stuur de aanvraag naar:

Gemeente Venray
Postbus 500
5800 AM Venray

De gemeente beslist binnen 8 weken over uw aanvraag.

Kosten gehandicaptenparkeerkaart

De kosten van een gehandicaptenparkeerkaart bestaan uit 2 delen:

 • € 86,50 voor het aanvragen van de kaart

Deze kosten betaalt u altijd, ook als uw aanvraag wordt afgewezen. Laat u zich daarom vooraf goed informeren om onnodige kosten te voorkomen.

 • € 27,50 voor het document

Komt u niet naar de keuring of heeft u uw afspraak niet op tijd afgezegd dan betaalt u € 50,- extra.

Verlengen

Verloopt uw kaart binnen 2 maanden? Bel met de gemeente via (0478) 52 33 33 (keuze 1) om te bespreken of een nieuwe medische keuring nodig is. Dit staat ook in de beschikking die u heeft ontvangen. Is een medische keuring niet nodig? Maak dan via (0478) 52 33 33 (keuze 1) een afspraak om de verlenging te regelen.

Is een medische keuring nodig? Dan moet u een nieuwe aanvraag doen.