Bijstand voor zelfstandig ondernemers

Heeft u een eigen bedrijf en tijdelijk financiële problemen? Bent u net gestart en kunt u daar nog niet van rondkomen, of moet u stoppen met uw eigen bedrijf? Misschien heeft u recht op bijstand voor zelfstandigen. Dit is een uitkering of bedrijfskrediet via de Bbz-regeling (Besluit bijstandverlening zelfstandigen).

Wat u moet weten

Er zijn 2 vormen van bijstandsverlening mogelijk:

 1. Een periodieke uitkering

De duur en hoogte zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Uw inkomen wordt aangevuld tot bijstandsniveau. U ontvangt de uitkering als renteloze lening. Of u de uitkering moet terugbetalen, hangt af van uw inkomen. Een jaar na verstrekking wordt berekend hoe hoog uw inkomsten uit uw onderneming is geweest. Daarvoor wordt de winst- en verliesrekening en uw aangifte inkomstenbelasting gebruikt. Als de uitkering te hoog is geweest, moet u (een deel van de uitkering) terugbetalen. Wanneer uw uitkering te laag is geweest, wordt de renteloze lening omgezet in een gift en ontvangt u een nabetaling.

 1. Een bedrijfskapitaal

Dit is een lening met een rentepercentage van 8%. De looptijd van de lening is maximaal tien jaar.

Voorwaarden

 • U bent ondernemer, u wilt een bedrijf beginnen én uw bedrijf is onder normale omstandigheden levensvatbaar of u wilt uw bedrijf beëindigen.
 • U bent 18 jaar of ouder, maar ontvangt nog geen AOW.
 • U bent Nederlander, een burger van een land uit de EU of u heeft een geldige verblijfsvergunning.
 • U woont in de gemeente Venray.
 • U werkt of gaat voor 1.225 uur of meer werken voor uw eigen onderneming of zelfstandig beroep. Dat is gemiddeld 23,5 uur per week.
 • U heeft zelf de zeggenschap over uw onderneming en draagt de financiële risico’s.
 • U heeft alle diploma’s en vergunningen die voor uw onderneming of zelfstandig beroep nodig zijn.
 • U heeft geen recht op een andere uitkering.

Er zijn aanvullende voorwaarden van toepassing voor starters, bestaande bedrijven, oudere ondernemers en stoppende ondernemers.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor bijstand voor zelfstandig ondernemers? Doe de checkexterne-link-icoon.

Aanvragen

Bel ons op (0478) 52 33 33. Kies 1 in het keuzemenu of stuur een mail naar bbz@venray.nl.

Afspraak maken spreekuur

Heeft u vragen over uw financiën als ondernemer? Bijvoorbeeld over mogelijke bijstand of ondersteuning bij geldzorgen en/of schulden. Soms kan het financieel tegenzitten. U kunt gratis hulp, tips en advies krijgen tijdens ons spreekuur.

 • Elke dinsdag tussen 13:00 en 16:00 uur en elke donderdag tussen 9:00 en 12:00 uur is er een spreekuur op het gemeentehuis of op locatie.
 • Dit spreekuur is alleen op afspraak.
 • Het is handig als u papieren die van belang zijn bij de hand heeft.
 • Iedere (startende) ondernemer die hulp, tips of advies wil kan terecht.

Maak hiervoor een afspraak

Contact

Heeft u aanvullende vragen over wat de gemeente Venray voor u kan betekenen? Mail dan uw vraag en telefoonnummer naar bbz@venray.nl. Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.

Meer financiële hulp

Stichting 155 Help een bedrijf

Stichting 155 is het nationaal hulploket voor ondernemers en een initiatief van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK). U kunt gratis gebruik maken van dit loket omdat de gemeente Venray hierbij aangesloten is.  

Stichting 155externe-link-icoon helpt ondernemers met vragen op allerlei terreinen. Vragen over bijvoorbeeld de gezondheid van uw onderneming, verschillende financieringsmogelijkheden, als u een conflict heeft en een oplossing zoekt of als u advies wilt over het eventueel stoppen met uw onderneming. 

Grip op uw geld

Een onverwachte gebeurtenis zoals de coronacrisis of de stijging van energieprijzen, kan uw financiële situatie overhoop halen. Bij financiële problemen is het belangrijk om in een zo vroeg mogelijk stadium hulp te zoeken. Bent u benieuwd naar een passende ondersteuning voor uw situatie? Kijk op www.geldfit.nl/zakelijkexterne-link-icoon en doe de test of bel met (0800) 81 15. U ontvangt een persoonlijk advies over eventueel te nemen vervolgstappen.

Heeft u liever direct een afspraak? Maak dan een afspraak bij het spreekuur Hulp bij financiën.

Schulden

U heeft met uw bedrijf al schulden gemaakt en het lukt u niet om deze zelf op te lossen. U kunt gebruikmaken van schulddienstverlening voor ondernemers van de gemeente Venray. Deze dienstverlening is gratis.