Wet Damocles uitgebreid en vastgesteld

Publicatiedatum: 
30 sep 2019
Burgemeester Hans Gilissen heeft het uitgebreide Damoclesbeleid voor de gemeente Venray vastgesteld. Dit beleid houdt in dat de burgemeester een woning of pand al bij voorbereidingshandelingen in het kader van de Wet Damocles mag sluiten.

Sinds 1999 kunnen burgemeesters panden sluiten waar drugs worden geproduceerd, geteeld, verhandeld of voor de handel aanwezig zijn. Sinds 1 januari 2019 hebben burgemeesters een nieuwe wettelijke bevoegdheid: het sluiten van een woning of pand in het geval er een hennepkwekerij of drugslab wordt aangetroffen, maar er (nog) geen soft- of harddrugs aanwezig zijn. Hierbij gaat het om situaties waarbij er apparatuur, materialen, grondstoffen, chemicaliën en/of versnijdingsmiddelen worden aangetroffen, waarvan bekend is dat deze bestemd zijn voor het telen of bereiden van drugs.

Bewustzijn kweken   

In het gewijzigde Damoclesbeleid ligt vast hoe burgemeester Gilissen binnen de gemeente Venray gebruikmaakt van de nieuwe bevoegdheid. Dit om willekeur te voorkomen. En om bewustzijn te kweken bij inwoners, ondernemers en pandeigenaren: een overtreding van de wet heeft namelijk ingrijpende consequenties.

Verdachte situatie melden

Ziet u mogelijk iets verdachts? Meld het! Want de teelt van hennep is bijvoorbeeld wegens groot risico op brand ook een gevaar voor de omgeving. Meer informatie staat op watstaaterophetspel.nl. Een melding kunt u doen bij de politie (tel. 0900-8844) of via Meld Misdaad Anoniem (tel. 0800-7000).