Week van Respect in Venray gaat online

Publicatiedatum: 
12 okt 2020
Van 2 t/m 5 november is in Venray de Week van Respect. De week markeert ook het einde van het driejarig project #RespectOn.

Soms gebeuren dingen in Venray net iets eerder. Dat is zeker het geval met de Week van Respect. De landelijke themaweek staat van 9 tot en met 16 november op de kalender. In Venray staat respect al van 2 tot 6 november volop in de schijnwerpers. Dat Venray het spits afbijt heeft alles te maken met het afsluiten van de driejarige proef rond het thema, #RespectOn.

Online

Door corona wordt de Week van Respect een online gebeurtenis. Maar daarom niet minder interessant. De activiteiten tijdens de Venrayse Week van Respect zijn te volgen via facebook.com/RespectOnVenray.

Nepnieuws, trollen en Roze in Blauw

De Week van Respect in Venray begint maandag 2 november met een lezing over nepnieuws en waarheidsvinding door journalist Johan van de Beek. De onderzoeksjournalist van Dagblad De Limburger weet hoe je feiten kunt vissen uit het troebele water van meningen, halve waarheden, leugens en complottheorieën. Zijn lezing begint om 19.30 uur en is online live te volgen.

Woensdag 4 november gaat het online verder met een avondprogramma dat in het teken staat van seksuele geaardheid. Peggy Keijsers presenteert onder meer Roze in blauw, de organisatie die zich binnen de politie inzet voor de positie van homo’s, lesbiennes, transgender- en intersekse personen. Verder gesprekken met jeugdwerkers en het Vraagpunt Discriminatie. Ook is een korte akte uit de voorstelling ‘Wies’ te zien. De avond begint om 19.30 uur en is eveneens online live te volgen.

‘Het brein is racistisch’

De Week van Respect in Venray eindigt donderdag 5 november met een middagprogramma rond de afsluiting  en overdracht van #RespectOn. Drie jaar heeft het project om tolerantie onder Venrayse jongeren te bevorderen geduurd. Wat er allemaal is gebeurd in die tijd en hoe het verder gaat is live te horen en te zien, onder meer in een korte filmreportage. Speciale gast is hersenonderzoeker dr. Victor Lamme. De professor aan de Universiteit van Amsterdam baarde opzien met zijn uitspraak dat ons brein racistisch is. Wat hij daarmee bedoelt, vertelt hij donderdagmiddag 5 november live.