Wagenpark gemeente Venray nu elektrisch

Publicatiedatum: 
3 mei 2019
De gemeente Venray heeft haar wagenpark op de schop gegooid. Benzine en diesel worden vervangen voor duurzame en schone varianten. ‘We willen dat Venray forse stappen zet als het gaat om verduurzaming. Het past ons als gemeente dan ook om het goede voorbeeld te geven en waar we kunnen over te schakelen op duurzame energie’, aldus wethouder Carla Brugman.

De vervanging van de auto’s is een nieuwe stap die de gemeente Venray zet in een grootschalige transitie. Brugman: ‘We kopen duurzaam in, we vervangen onze verlichting voor LED, we besparen energie op onze elektrische apparaten, we werken aan een duurzamer afvalsysteem in ons gemeentehuis en we onderzoeken mogelijkheden voor zonnepanelen. Een elektrisch en hybride wagenpark past in onze duurzame ambities.’

Elektrische deelauto

Naast deze nieuwe auto’s voor de toezichthouders, die veel kilometers maken, hebben medewerkers van de gemeente Venray nóg een elektrische auto tot hun beschikking: Mobie. Die wordt gebruikt als deelauto, om zakelijke kilometers zoveel mogelijk elektrisch te maken. ‘We willen dat onze medewerkers eerst van onze deelfietsen gebruik maken, als dat niet kan met de trein gaan en als ze naar een locatie moeten die te ver is om te fietsen én waar geen station in de buurt is, hopen we dat ze zoveel mogelijk gebruik maken van Mobie’, vertelt Brugman. Mobie wordt gefaseerd ingezet en wordt in 2020 organisatiebreed beschikbaar.

Samenwerking

Een andere belangrijke wens van het gemeentebestuur was om met een Venrayse ondernemer samen te werken bij de vernieuwing van het wagenpark. Dat is gelukt: De exemplaren van de Hyundai Kona ev en de Kia Niro ev werden geleverd door Daan Bruijsten van Oostendorp Auto in samenwerking met Oostendorp Autolease.