Vogelgriep

Houdt u zelf pluimvee? Heeft u dode vogels gevonden? Lees meer over de landelijke maatregelen tegen vogelgriep voor bedrijven en hobbyhouders en wat u moet doen als u vogelgriep vermoedt.

Huidige situatie vogelgriep

Vogelgriep is een dierziekte die voor kippen, kalkoenen en eenden gevaarlijk is. Deze besmettelijke ziekte kan jaarlijks terugkomen in Nederland. Op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) leest u of vogelgriep weer in het land is en welke maatregelen er gelden.

Actuele landelijke maatregelen

Er gelden landelijke maatregelen tegen vogelgriep voor bedrijven en hobbyhouders. Op de website van de Rijksoverheid vindt u een overzicht van alle actuele landelijke maatregelen. Bij een uitbraak zijn verschillende overheidsorganisaties betrokken. Lees meer op de website van de NVWA over wie wat doet bij een uitbraak.

Ophok- en afschermplicht

De overheid heeft per 26 oktober 2021 voor heel Nederland een ophokplicht ingesteld voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden. Ook geldt er voor heel Nederland een afschermplicht voor alle hobbyhouders met vogels. Kijk op de website van de Rijksoverheid wat deze maatregelen betekenen.

Heeft u zelf pluimvee?

Bent u houder van pluimvee en vogels, waarschuw direct de dierenarts bij ziekteverschijnselen bij de dieren. Bij vermoeden van vogelgriep, meld dit dan direct bij de NVWA.

Dode wilde (water)vogel gevonden?

Vindt u een zieke of dode vogel? Raak deze dan niet aan! Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat mensen met de vogelgriep besmet kunnen raken, kan dat niet helemaal worden uitgesloten.

Kijk op de website van de NVWA hoe u een melding van dode vogels kunt maken.