Venray sluit convenant beschermingsbewind

Publicatiedatum: 
1 jun 2017
De gemeente Venray zet concrete stappen om de samenwerking met lokale bewindvoerders te bevorderen. In een convenant – het eerste in zijn soort in Nederland – worden kwaliteits- en samenwerkingsafspraken gemaakt. Belangrijkste doel: ervoor zorgen dat de mensen die onder bewind staan (weer) zo veel mogelijk mee kunnen doen in de samenleving en betrokken blijven bij hun financiën.

Bij beschermingsbewind beheert een bewindvoerder de inkomsten en uitgaven van mensen die niet in staat zijn dit zelfstandig te doen. Hij zorgt ervoor dat onder andere de vaste lasten op tijd worden betaald. Met het convenant wil de gemeente bereiken dat bewindvoerders de hulp en begeleiding leveren die iemand daadwerkelijk nodig heeft om de regie over zijn eigen leven te houden. Zodat hun klanten zo veel mogelijk mee kunnen doen in de samenleving en betrokken blijven bij hun financiën. Ook voor mensen die bijvoorbeeld vanwege een beperking hun leven lang onder bewind gesteld zijn, wil de gemeente een actieve benadering van bewind bevorderen. Zodat iedereen zo veel mogelijk wordt gestimuleerd zijn geldzaken zelfstandig te beheren.

Eerste convenant in Nederland

Wethouder Lucien Peeters ondertekent dit convenant op 6 juni 2017 samen met een aantal bewindvoerders. Het is het eerste convenant beschermingsbewind van Nederland. De gemeente spreekt hiermee samen met de aangesloten bewindvoerders de intentie uit nog nauwer te gaan samenwerken. Wethouder Peeters: “Met dit convenant stellen we de standaard voor goed bewind in Venray”.

Kwaliteitseisen voor bewindvoerders

In het convenant staan daarnaast specifieke eisen voor een professionele en kwalitatief goede dienstverlening. De partijen komen voortaan jaarlijks bijeen om de voortgang van de gemaakte afspraken te bespreken en te blijven ontwikkelen. Zo kan de noodzaak voor bewind beter worden bepaald en kunnen onnodig aanhoudende bewinden tijdig worden beëindigd.