Venray Dementievriendelijk zet volgende stap

Publicatiedatum: 
1 mrt 2019
De werkgroep Venray Dementievriendelijk krijgt subsidie om twee jaar lang een projectcoördinator in te huren. Ze krijgen daarvoor maximaal 50.000 euro. Het doel is om van Venray een gemeente te maken waar in het dagelijks leven rekening gehouden wordt met mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Het aantal mensen met dementie stijgt. Naar schatting leven er in 2040 circa 1600 mensen met dementie in de gemeente Venray. De kans dat mensen in hun omgeving te maken krijgen met dementie wordt daarom steeds groter. Wethouder Anne Thielen: “Dit wordt een grote uitdaging voor de toekomst. Als college vinden we het heel belangrijk om hierin te investeren. We hebben de doorontwikkeling van Venray Dementievriendelijk daarom ook opgenomen als speerpunt in ons collegeprogramma.”

Werkgroep Venray Dementievriendelijk

De werkgroep Venray Dementievriendelijk is een groep vrijwilligers die bestaat uit vertegenwoordigers van Alzheimer Noord-Limburg, het Alzheimercafé, de Mantelzorgmakelaar, de Centrale van Ouderenverenigingen en de gemeente Venray. Daarnaast heeft de werkgroep nog een kring met ambassadeurs die de geledingen vertegenwoordigen, zoals cultuur, ondernemers, horeca en bankwezen. De werkgroep maakt zich sterk voor het doorbreken van het taboe op dementie en voor mantelzorgers, zodat zij ervaren dat zij er niet alleen voor staan. Waar voorheen de nadruk lag op voorlichtingsbijeenkomsten wil de werkgroep nu een stap verder gaan.

Projectgroepen

Aan de hand van vijf domeinen: informatie en advies, wonen, zorg en welzijn, openbaar domein en financiën, wil de werkgroep projectgroepen op gaan richten met vertegenwoordigers uit alle relevante Venrayse geledingen. Het doel is om concrete problemen aan te pakken waar mensen met dementie en hun mantelzorgers dagelijks mee te maken krijgen. De werkgroep Venray Dementievriendelijk blijft verantwoordelijk voor het hele proces, maar het ondersteunen van de projectgroepen, het bewaken van de onderlinge samenhang en de relatie met het bredere maatschappelijk domein ligt straks bij de projectcoördinator.