Veiligheidsmonitor 2023: hoe veilig is onze gemeente?

08 augustus 2023
Algemeen

Heeft u last van rommel op straat? Hinder van buren of rondhangende jongeren? Is er bij u ingebroken? Dit zijn enkele vragen die in het kader van de Veiligheidsmonitor 2023 worden gesteld aan 2000 inwoners van de gemeente Venray.

Gemeentelijk en landelijk niveau

De Veiligheidsmonitor is een onderzoek naar criminaliteit, onveiligheid, buurtproblemen en het optreden van gemeente en politie. Dit onderzoek wordt op gemeentelijk en op landelijk niveau uitgevoerd. Het onderzoek in de gemeente Venray begint op dinsdag 15 augustus. De resultaten worden in maart 2024 verwacht.

Uitgangspunten  

De gemeente Venray gebruikt de uitkomsten van dit onderzoek bij het vormgeven en evalueren van de lokale uitgangspunten op het gebied van veiligheid. Het onderzoek wordt in opdracht van de gemeente uitgevoerd door I&O Research. Voor burgemeester Michiel Uitdehaag is de Veiligheidsmonitor een belangrijke informatiebron: “Het welzijn van onze inwoners staat voorop, in alles wat wij doen. We willen dat onze gemeente een veilige plek is waar het fijn wonen, werken en leven is. Om dit vorm te geven, hebben we uiteraard input nodig.” Volgens burgemeester Uitdehaag is een hoge deelname aan dit onderzoek dan ook essentieel: “De uitkomsten schetsen een beeld van de huidige situatie én van de wensen/ervaringen van onze inwoners. En daar kunnen wij onze veiligheidsaanpak weer op afstemmen. Dus heeft u een uitnodiging ontvangen, doe mee! Hoe hoger de respons, hoe beter.”

Deelnemers ontvangen een brief

Deelnemers aan het onderzoek krijgen per post een uitnodiging om de vragenlijst van de Veiligheidsmonitor in te vullen. In de loop der jaren is het onderzoek al in meer dan 300 Nederlandse gemeenten uitgevoerd.