Veelgestelde vragen Oekraïne

Antwoorden op veelgestelde vragen over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Venray.

Google Translate

Прочитайте цю веб-сторінку в перекладі українською через Google Translateexterne-link-icoon.

Veel gestelde vragen

Als particuliere opvanger ontvangt u geen directe onkostenvergoeding. Oekraïense vluchtelingen die verblijven in de particuliere opvang zoals een gastgezin, kunnen in aanmerking komen voor leefgeld. Zie ook de vraag 'Heeft u als vluchteling uit Oekraïne recht op leefgeld?'.

Oekraïners kunnen zonder visum 90 dagen reizen door de Europese Unie. Zij kunnen dus ook legaal naar Nederland reizen als zij over een biometrisch paspoort beschikken. Reizen naar Nederland en hulp daarbij is niet strafbaar.

Of Oekraïense vluchtelingen naar Nederland komen, is hun eigen keuze. Persoonlijke omstandigheden zoals familie elders in Europa, kunnen hier een belangrijke rol in spelen. De gemeente kan hier geen advies in geven. Kijk voor meer informatie op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienstexterne-link-icoon.

Het kabinet heeft veel bewondering voor particulieren die mensen in huis nemen. Het uitgangspunt is dat het tijdelijke verblijf van Oekraïners bij particulieren geen gevolgen heeft voor de hoogte van de bijstandsuitkering, de uitkering van de SVB of UWV en de lokale belastingen en heffingen. Ook wil het kabinet niet dat een gasthuishouden minder toeslag ontvangt wanneer het een Oekraïner tijdelijk in huis opneemt. Dit is nu nog niet geregeld. Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel.

Veel vragen over rechten en plichten van Oekraïners in Nederland zijn nog onduidelijk. Hier komt de komende periode meer duidelijkheid over.

Bekijk de website van de Rijksoverheidexterne-link-icoon voor meer informatie.

Op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederlandexterne-link-icoon (RVO) kunt u terecht voor informatie en advies.

Dierenhulporganisaties in Nederland werken samen om hulp te bieden aan dieren die slachtoffer zijn van de oorlog in Oekraïne. Er is een meldpunt waar gevluchte Oekraïners die hulp voor hun huisdieren nodig hebben, terechtkunnen. Dit meldpunt is bereikbaar via (088) 811 33 33 en info@hulpvoordierenuitoekraine.nl.