Uitbreiding haven Wanssum biedt veel kansen

Publicatiedatum: 
24 nov 2017
Donderdag 23 november was een historische dag voor Wanssum. Niet alleen ging de uitvoering van de Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum van start. Ook de uitbreiding van de industriehaven kan beginnen. Voor deze klus is de aannemerscombinatie Exclusief Project BV verantwoordelijk. Behalve de uitbreiding van de (container)haven realiseert Exclusief Project rondom de haven een 19,2 hectare groot bedrijventerrein. Binnenkort begint het baggerwerk.

De bestaande insteekhaven in Wanssum wordt met liefst 400 meter verlengd. Een eenvoudige mededeling, maar het betekent nogal wat. De uitgebreide haven doorsnijdt de huidige Geijsterseweg. Die wordt dan ook verlegd en sluit via een rotonde aan op de eveneens nog aan te leggen rondweg om Wanssum. Door het westelijk deel van de rondweg al in 2018 aan te leggen, hoeft al het bouwverkeer voor de havenuitbreiding niet door het dorp.

Kans om uit te breiden

Meer haven betekent meer kades en dus meer plaatsen waar schepen kunnen laden en lossen. En daarmee een kans voor bestaande bedrijven om uit te breiden en voor nieuwe bedrijven om een plekje aan het water te bemachtigen. De containerterminal van BCTN is één van de belangrijke spelers in de haven van Wanssum, samen met de veevoerproducenten Agrifirm en Vitelia, betonfabriek Geelen, betonfabriek Holcim en cementleverancier Heemex.

Win-win-win

Jan Loonen, wethouder Economische Zaken van de gemeente Venray en lid van de stuurgroep Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum kan haast niet wachten tot de haven klaar is. Loonen: “De haven van Wanssum vervult nu al een belangrijke logistieke functie in het netwerk van havens langs de Maas in Noord-Limburg. Vanwege de groei van de logistieke bedrijvigheid in de regio Venray zal de overslag van containers blijven stijgen, analoog aan landelijke en wereldwijde verwachtingen. Maar ook voor de bulkoverslag van bedrijven als Agrifirm en Vitelia is de haven van belang. Steeds meer bulkgoederen gaan over water. Dat is goedkoper en haalt veel vrachtwagens van de weg. De uitbreiding van de haven past dan ook uitstekend in de Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum: naast bescherming tegen hoogwater, ook economische ontwikkeling en verbetering van de leefbaarheid voor het dorp Wanssum. Het is win-win-win”, zegt Jan Loonen.

Samenwerking

De havenuitbreiding is ook een voorbeeld van publiek-private samenwerking, waarbij veel partijen betrokken zijn. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu betaalt mee, net als de provincie en de gemeente Venray. De uitvoerder is een combinatie van Maessen Bedrijven uit Venray en Van Berlo Bedrijven uit Vegchel. Als de haven klaar is, wordt de gemeente Venray eigenaar. De bedrijven ontwikkelen het omliggende bedrijfsterrein voor eigen rekening.