Stoken in houtkachels en open haarden

Publicatiedatum: 
29 nov 2018
Het stoken van hout zorgt voor warmte en gezelligheid in huis of tuin. Maar het heeft ook een nadeel. Het zorgt namelijk voor veel fijnstof in de lucht. Dat is schadelijk voor de gezondheid van omwonenden én de stoker zelf. Wanneer de open haard of houtkachel 1 uur brandt, brengt dat 5 keer meer fijnstof in de lucht dan 1 uur autorijden in de stad. Wanneer u bewuster omgaat met uw open haard of houtkachel, levert dat al snel een belangrijke bijdrage aan schonere lucht.

Heeft u last van de rook van de open haard of houtkachel in uw buurt? Probeer er altijd eerst samen uit te komen. Veel weten niet dat het stoken van hout schadelijk is voor de gezondheid en dat er mensen zijn die daar last van kunnen hebben. Niet alleen van de rook, maar ook van de geur. Door hier over te praten, komt u er misschien wel samen uit.

Komt u er samen niet uit?

Als een gesprek niet genoeg oplevert, kunt u een melding doen bij de gemeente.Graag hierbij duidelijk aangeven waarom er sprake is van overlast en welk perceel de overlast veroorzaakt. De gemeente controleert op naleving van de regels in het Bouwbesluit (www.bouwbesluitonline.nl) door te kijken naar de bouwconstructie en het rookkanaal.

Tips

Tot slot kunt u ook veel zelf doen om overlast zoveel mogelijk te beperken of te voorkomen. Er zijn verschillende handige websites die u hiervoor kunt raadplegen:

  • Op www.rijksoverheid.nl (zoeken op “houtrook”) staan handige tips voor de stoker en voor degene die er last van heeft.
  • Bent van plan om hout te gaan stoken. Kijk dan eerst even op www.stookwijzer.nu of het op dat moment verantwoord is.
  • Op www.bewuststoken.eu vindt u veel informatie en tips om overlast zoveel mogelijk te beperken.