Start festiviteiten 75 jaar bevrijding in Venray

Publicatiedatum: 
26 sep 2019
Op vrijdag 18 oktober 2019 is het precies 75 jaar geleden dat Britse troepen na zware gevechten Venray, Ysselsteyn en Heide bevrijdden. Een historische en emotionele gebeurtenis die de gemeente Venray, samen met de vele vrijwilligers en alle inwoners van Venray natuurlijk wil herdenken. Op 18 oktober vieren we de officiële aftrap van 75 jaar vrijheid in Venray.

We verwelkomen die dag een aantal bijzondere gasten, waar zes Britse veteranen die ondanks hun zéér hoge leeftijd de overtocht nog elk jaar maken om hun omgekomen kameraden te herdenken. John Sleep, Bernard Benson, Percy Lewis, Fred Lee, William Adams en Ronald Nolan doen dit al ruim 30 jaar lang. Zeer vereerd zijn we dat ook Sir Kenneth George Mayhew (1917) en zijn echtgenote speciaal voor deze herdenking naar Venray komen. Ken Mayhew was betrokken bij de bevrijding van Weert en vocht bij de Loobeek in de slag om Overloon en Venray, waar hij gewond raakte. Voor zijn heldendaden ontving Mayhew op 24 april 1946 de hoogste militaire onderscheiding in Nederland, hij werd benoemd tot Ridder Militaire Willems-Orde.

Herdenkingsboom

De festiviteiten starten om 13.00 uur bij het Kevin van de Rijdtplantsoen (bij de St. Petrus’Bandenkerk) onder begeleiding van Orkest Rooyal en een delegatie van Musikverein Eintracht Wetten 1897 e.V. Ken Mayhew daar samen met initiatiefnemer Martin van Els een herdenkingsboom. Na deze ceremonie worden de veteranen met historische militaire voertuigen in een korte stoet naar het gemeentehuis gebracht. Daar volgt de ceremonie van het hijsen van de vlag door manschappen van de Luitenant-Generaal Best Kazerne uit Vredepeel. Een en ander wordt muzikaal begeleid door het koperensemble van het Fanfare Korps Nationale Reserve.

Het programma in het gemeentehuis wordt live uitgezonden door Peel en Maas TV.