Social Return on Investment bij cateraar Vitam

Sinds mei 2023 is de ‘bewuste’ cateraar Vitam in het vernieuwde ontmoetingscafé in het gemeentehuis van Venray actief. Lucy, Avin en Maria zijn werkzaam bij Vitam en bieden de medewerkers van de gemeente dagelijks een vers, gezond en gevarieerd assortiment aan. Van een kop kwaliteitskoffie met een lekker tussendoortje tot een volwaardige gezonde lunch.

Oog voor de mens

Vitam is niet alleen bewust in het leveren van verse en regionale producten, het heeft ook oog voor de mens. Zo heeft Avin, moeder van drie kinderen en zonder opleiding of werkervaring, de kans gekregen én opgepakt om bij Vitam aan de slag te gaan. Lucy, medewerkster bij Vitam, heeft Avin vanaf het begin begeleid. “We vormden meteen een goed team, ook al had Avin nog geen ervaring, ook niet in de horeca. Maar ze denkt en kijkt goed mee.”  

Werkplek bij de gemeente Venray 

Avin heeft deze werkplek bij de gemeente Venray gekregen vanuit Social Return on Investment (SROI); de gemeente vraagt aan opdrachtnemers om werkgelegenheid en/of leerwerkplekken te realiseren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hiermee leveren bedrijven een bijdrage aan uitvoering van de Participatiewet maar belangrijker: SROI zorgt ervoor dat zoveel mogelijk mensen in de samenleving meedoen. “Als ik de kinderen naar school heb gebracht dan mag ik weer naar het gemeentehuis om te werken. Dit is heel fijn!”, vertelt Avin enthousiast, “vanaf dag 1 voelde ik mij hier thuis!”

Vertrouwen en plezier

Dat Vitam tevreden is over Avin blijkt uit twee feiten: ze heeft na 7 maanden al een vast contract gekregen én haar uren zijn uitgebreid naar meer dan het verplichte aantal uren dat de organisatie haar moet bieden. Lucy is blij met haar collega die ze zelf na een aantal sollicitatiegesprekken met verschillende kandidaten heeft geselecteerd. “Nooit afgaan op alleen een cv”, lacht Lucy. “Ook al heeft een ander (meer) werkervaring, in een gesprek voel en zie je de dynamiek.” Lucy heeft Avin meteen meegenomen in alle activiteiten. “Een warme ontvangst en de urenuitbreiding gaven Avin het vertrouwen en plezier in haar werk en dat straalt ze ook uit!”