Senioren, veiligheid en criminaliteit

Publicatiedatum: 
1 apr 2021
Oplichting kan iedereen overkomen, maar senioren worden als extra kwetsbaar beschouwd. Daarom worden ouderen regelmatig slachtoffer van verschillende vormen van criminaliteit. De oplichters worden steeds hierbij slimmer en verzinnen steeds weer nieuwe manieren om mensen op te lichten. Hier kunnen wij samen iets aan doen. Door alert te zijn, door te weten waar wij op moeten letten én door kritisch te blijven. Want laten we het ze niet te makkelijk maken!

Stijging in Venray

Ook hier in onze gemeente zien wij dat criminaliteit op bepaalde vlakken steeds meer toeneemt. Inzoomend op digitale fraude bijvoorbeeld is het aantal aangiften/meldingen in het afgelopen jaar met 84% gestegen (ten opzichte van de periode 2016-2019). Hoog tijd dus om hier iets aan te doen!

Nieuwe methodes

Corona levert nieuwe methodes op: zo doen criminelen zich voor als verpleger en willen ze u zogenaamd komen prikken. Of een bankmedewerker komt wel bij u langs, omdat u niet naar de bank kunt komen. Wees in dat soort situaties niet bang om kritische vragen te stellen. En laat deze persoon vooral niet naar binnen. Ga desnoods even bellen met uw aanspreekpunt op dat gebied of met een gezinslid.

Concrete tips

Criminaliteit kent allerlei vormen. Soms wordt u gebeld of krijgt u een mail. Of een oplichter staat ineens bij u aan de deur. Nogmaals: als het om uw eigen veiligheid gaat, kunt nooit te veel vragen stellen. Wees altijd kritisch en kijk goed naar uw omgeving. Hieronder wat tips op een rijtje:  

 • Maak nooit zomaar geld over
  Wordt er gevraagd om geld? Denk eerst goed na of dat wel klopt. Twijfelt u? Als u gebeld wordt, hang op. Als u een mail of berichtje krijgt, verwijder het. Klik niet op de link.
 • Geef nooit uw inloggegevens af, zoals een wachtwoord of pincode
  Oplichters doen net of ze een bank, computerbedrijf, of gemeente zijn en vragen om uw inloggegevens, zoals uw wachtwoord of pincode. Geef niemand uw inloggegevens. Niet aan de telefoon, niet aan de deur, niet per mail, SMS of WhatsApp.
 • Zorg dat uw basisbeveiliging op orde is
  Gebruik verschillende, sterke wachtwoorden. Een zin met 4 woorden van 4 letters is al erg sterk. Denk aan automatische updates op uw computer, tablet en telefoon.
 • Meekijken bij pinnen
  Criminelen proberen over de schouder mee te kijken om te zien welke pincode u intoetst. Scherm bij het intoetsen van uw pincode de toetsen af met uw hand of portemonnee. Staat iemand te dicht achter u? Vraag dan om privacy. En laat u niet afleiden door het pinnen.

Flyers

De Rijksoverheid heeft bovenstaande tips verwerkt in een flyer. Deze kunt u uitprinten en naast uw computer, tablet of telefoon neerleggen. In de vrijwilligersbrochure vindt u nadere informatie over de verschillende oplichtingsmethodes en wat u kunt doen om uw veiligheid te verhogen.

pdf Tips Veilig online (PDF, 76.17 KB)

 

pdf Vrijwilligersbrochure Senioren en veiligheid (PDF, 10.28 MB)

 

Meer informatie

Bovenstaande tips én nog meer informatie rondom oplichting vindt u op de website www.maakhetzenietmakkelijk.nl van de Rijksoverheid. Er staat ook informatie over wat u moet doen als u al slachtoffer bent geworden. Daarnaast zijn over elk thema webinars (online uitzendingen) gemaakt. Een panel van experts geeft meer tips en adviezen. Genoeg te beleven dus! Neem zeker even een kijkje.