Reliëftaferelen Zeven Smarten benoemd tot gemeentelijk monument

13 mei 2024
Algemeen

Gemeente Venray is een gemeentelijk monument rijker. De reliëftaferelen van Zeven Smarten behoren tot de oudste objecten in de gemeente Venray. De terracotta reliëfs verbeelden de zeven smarten tijdens het leven van Maria en dateren uit omstreeks 1650. De volledig complete reeks is uniek in Nederland en is daarmee van grote kunsthistorische waarde.

Gemeentelijk monument

“Deze oude voorwerpen zijn prachtig gerestaureerd en tentoongesteld. Door de benoeming tot gemeentelijk monument blijft een belangrijk stuk erfgoed behouden” aldus wethouder Daan Janssen. Deken Smeets beaamt dat en vult aan: “met dank aan de vrijwilligers van de Stichting Kruisen en Kapellen”.

Geschiedenis van de zeven reliëftaferelen

De zeven reliëftaferelen stonden vroeger opgesteld op het voorplein van de kloosterkerk van de Franciscanenklooster te Venray. Dit klooster en de kloosterkerk brandden in 1925 af, waarbij de reliëfs gespaard bleven. In de periode 1925-1927 werden het klooster en de kloosterkerk herbouwd naar ontwerp van Jules Kayser. De reliëftaferelen werden na herbouw van het klooster en de kloosterkerk teruggeplaatst op het voorterrein. Na de Tweede Wereldoorlog zijn de reliëftaferelen, vanwege hun kwetsbaarheid, verplaatst naar de kruisgang van het klooster. In 2016 werden de taferelen gerestaureerd door Stichting Kruisen en Kapellen. Na de restauratie werd een veiligere plek voor de kwetsbare reliëfs gezocht. Vanaf toen zijn zij te vinden op een openbaar toegankelijke locatie in de Mariakapel van de Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smartenkerk.