Noord-Limburg werkt aan een betere luchtkwaliteit

23 maart 2023
algemeen
Luchtkwaliteitmeter

Op 22 maart heeft de informatiebijeenkomst “Grenzeloos Meten” plaatsgevonden. De bijeenkomst was voor iedereen die meer wil weten over de luchtkwaliteit in onze regio én wil bijdragen om dit beter in kaart te gaan brengen.

Regionaal meetnetwerk

Een goede luchtkwaliteit is namelijk belangrijk voor een gezonde en fijne leefomgeving. De bijeenkomst werd georganiseerd door gemeente Horst aan de Maas, gemeente Peel en Maas, gemeente Venray en provincie Limburg die samen één regionaal meetnetwerk gaan inrichten. Met dit regionale netwerk wordt het mogelijk om meer inzicht te krijgen in de lokale luchtkwaliteit. Het meten van fijnstof en geur staat in dit project centraal. Wethouder Thijs Kuipers van Horst aan de Maas: “Met Grenzeloos Meten zetten we de eerste stappen naar een regionaal dekkend meetnetwerk. Hiermee krijgen we een beter beeld van de werkelijke luchtkwaliteit en kunnen we betere keuzes maken om de luchtkwaliteit te verbeteren.”

Fijnstofmeters bij inwoners en ondernemers

Verspreid over de drie gemeenten komen fijnstofsensoren die drie jaar meten. De gemeenten zijn op zoek naar inwoners én ondernemers die willen deelnemen aan het meetnetwerk. De deelnemers krijgen een sensor in de tuin om ter plekke fijnstof te meten. De regio streeft daarbij naar een gelijke verdeling van de meetpunten.

Meer inzicht in lokale luchtkwaliteit

Met het project “Grenzeloos Meten” zetten de gemeenten samen met de provincie de eerste stappen voor een regionaal dekkend meetnetwerk. Luchtkwaliteit is namelijk niet gebonden aan grenzen. Het inzicht in de lokale luchtkwaliteit maakt het mogelijk om het beleid beter af te stemmen op de omgeving.

Informatie na afloop van de bijeenkomst

Inwoners en ondernemers die interesse hebben in meetapparatuur en willen bijdragen aan het meetnetwerk kunnen zich aanmelden via: aanmelden fijnstofsensor.

De presentatie van de bijeenkomst is hieronder te downloaden.