Maatregelen en verordeningen

Sinds zondagavond 15 maart zijn alle cafés en restaurants gesloten. Op 23 maart zijn de maatregelen aangescherpt en zijn alle bijeenkomsten en activiteiten tot 1 juni verboden.

Foodmarkten toegestaan

Vrijdag 23 maart hebben de regioburgemeesters een nieuwe noodverordening bekend gemaakt. Daarin worden foodmarkten toegestaan. Dat is goed nieuws voor mensen die op maandag op de markt in Venray verse groenten en fruit en andere etenswaren willen inslaan. Hiervoor waren markten helemaal verboden. Denk ook bij het bezoeken van de markt aan de regels van afstand en hygiëne!

Bekijk de complete noodverordening en het persbericht van de Veiligheidsregio: 

pdf Persbericht Aangescherpte noodverordening (PDF, 276.36 KB)

 

pdf Noodverordening COVID-19 27 maart (PDF, 722.78 KB)

Sluiting cafés en restaurants

Sinds zondagavond 15 maart zijn alle cafés en restaurants gesloten. Dit is in ieder geval tot en met 28 april.

Noodverordening

Burgemeester Antoin Scholten van Venlo heeft als voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord dinsdag 17 maart een noodverordening ingesteld voor alle 15 gemeenten in Noord- en Midden-Limburg. De maatregelen die het kabinet landelijk heeft afgekondigd tegen het coronavirus, zijn hiermee in regels vastgelegd.

Justitie en gemeenten kunnen met deze verordening handhaven als een maatregel die het kabinet afgekondigd heeft niet wordt nageleefd. Dan moet bijvoorbeeld gedacht worden aan het niet mogen houden van een evenement met meer dan 100 personen maar ook de verplichte sluiting van de horeca en andere uitgaansgelegenheden.

Er mag bijvoorbeeld wel via een uitgifteloket eten gehaald worden maar het mag niet genuttigd worden op het terrasje behorende bij de horecagelegenheid.

De voorzitter van de Veiligheidsregio, en burgemeester van Venlo, ziet dat de inwoners in onze regio zich al zeer serieus aan de maatregelen houden. Hij verwacht dan ook geen gebruik te hoeven maken van deze verordening om de maatregelen te handhaven. De verordening wordt ingezet in het belang van de volksgezondheid en tegen verdere verspreiding van het coronavirus.

pdf Bijlage 1: Noodverordening aanwijzingsbesluit (PDF, 64.57 KB)

 

pdf Bijlage 2: Noodverordening (PDF, 353.33 KB)

Afgelaste activiteiten

Maandag 23 maart zijn er aanvullende maatregelen getroffen door het kabinet. Alle geplande activiteiten tot 1 juni zijn verboden. Eerder werden al activiteiten rondom Dodenherdenking (4 mei) en Bevrijdingsdag (5 mei) afgelast. Burgemeester Luc Winants en het organisatiecomité 75 jaar Vrijheid hebben die besluiten genomen. Met pijn in het hart. “Maar op een later tijdstip afzeggen van podia, licht, bands et cetera zou veel gemeenschapsgeld kosten en dat willen we voorkomen”, aldus comitévoorzitter Gerda van Stelten.

Politiek

Ook de politieke bijeenkomst staan op een lager pitje. De raadsavonden van 19 maart, 24 maart en 26 maart zijn geannuleerd. Werkgroepen liggen stil en de raadsvergadering van 31 maart vindt plaats zonder pers en publiek en met raadsleden zoveel mogelijk verspreid door de raadzaal.

Sluiting scholen en kinderopvang

Heeft u vragen over de sluiting van de scholen en kinderopvang? Bekijk dan onze pagina Sluiting scholen en kinderopvang.

Extra steun voor ondernemers

Bent u ondernemer en heeft u vragen over de extra maatregelen vanuit de overheid? Bekijk dan onze pagina Noodloket ondernemers.

Getekende speech Rutte

Maandagavond 16 maart sprak premier Rutte ons allemaal toe. Mooie en indrukwekkende woorden. Het team van Teken je boodschap heeft zijn woorden al even indrukwekkend omgezet in een getekende praatplaat