Leefgeld, verzekeringen en andere ondersteuning Oekraïne

Vluchtelingen uit Oekraïne die in Nederland verblijven hebben mogelijk recht op leefgeld. Dat is een financiële vergoeding waarmee dagelijkse behoeften zoals eten en kleding betaald kunnen worden.

Google Translate

Прочитайте цю веб-сторінку в перекладі українською через Google Translate

Spreekuur

Vluchtelingen uit Oekraine met vragen over financiën, werk en zorg kunnen elke donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur terecht bij het spreekuur Maatschappelijke Begeleiding.

Leefgeld

Om als Oekraïense vluchteling voor leefgeld in aanmerking te komen, moet u zich eerst inschrijven bij de gemeente. Bij het inschrijven wordt de aanvraag voor leefgeld direct met u doorgenomen. Daarbij is het belangrijk om te weten of u al over geld beschikt.

Als u recht heeft op leefgeld, ontvangt u de volgende bedragen:

 • Volwassenen en kinderen krijgen € 260,- per maand per persoon, bestaande uit € 205,- voor voedsel en € 55,- voor kleding en andere persoonlijke spullen.
 • Als u bij een gastgezin woont, ontvangt u naast het leefgeld een extra toelage per maand. Volwassenen ontvangen € 215,- per maand extra en kinderen € 55,- per maand.
 • Dit geld kan gebruikt worden voor bijv. openbaar vervoer, familiebezoek of sport. Het geld kan ook gebruikt worden om bij te dragen aan de kosten van het gastgezin.

Bankrekening

Heeft u een eigen bankpas? Dan ontvangt u het leefgeld op uw eigen bankrekening. Heeft u geen eigen bankpas? Dan raden wij u aan deze zo snel mogelijk aan te vragen. Zodra u een eigen bankrekeningnummer heeft, geeft u dit door aan de gemeente.

Aanvragen bankrekening

Op betaalvereniging.nl leest u hoe u een bankrekening kunt aanvragen. Ons advies is om dit zo snel mogelijk te doen nadat u zich heeft ingeschreven en uw BSN heeft ontvangen.

Verzekering

De gemeente Venray heeft een aansprakelijkheidsverzekering (WA verzekering) geregeld voor personen die na 24 februari 2022 uit Oekraine zijn gevlucht. Voorwaarde is wel dat de gemeente Venray (als verzekeringnemer) zorgt voor de opvang van de vluchteling in een daarvoor aangewezen opvanglocatie.

Ook vluchtelingen die worden opgevangen in gasthuishoudens vallen onder deze WA-verzekering. Let op: je moet als gastgezin dan wel ingeschreven staan in de basisregistratie personen (BRP) als inwoner van de gemeente Venray.

Heeft u vragen hierover, stuur dan een mail naar Oekraine@venray.nl.

Voedsel, kleding of andere artikelen

Heeft u behoefte aan voedsel, kleding of andere artikelen? Dan kunt u terecht bij:

 • Voedselbank, Smakterweg 19 in Venray. Hier kunt u terecht voor een gratis voedselpakket. De Voedselbank is telefonisch te bereiken via 06 - 20 61 91 20 op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot - 17.00 uur.
 • Kringloopwinkel De Pilaar, Stationsweg 120F in Oostrum. Hier kunt u terecht voor tweedehands artikelen voor een lage prijs. Open op maandag t/m vrijdag van 9.00 - 16.00 uur, zaterdag van 9.00 - 12.00 uur.
 • De Ont-Moeting, Sint Ursulastraat 15 in Venray. Hier kunt u terecht voor tweedehands artikelen voor een lage prijs. Open op woensdag, donderdag en zaterdag van 11.00 - 16.00 uur.
 • Speelgoedbank, Bergweg 4 in Venray. Hier kunt u terecht voor gratis speelgoed zoals puzzels, boeken, spellen en knutselspullen. Maar een afspraak via tel: 06 - 38 33 74 45 of info@speelgoedbankvenray.nl.

Contact met anderen

Heeft u behoefte aan contact met anderen? Er zijn verschillende organisaties waar u terecht kunt:

 • De huiskamer, Schoutenstraatje 13 in Venray. Open op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 - tot 16.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.stichtingkleurenkracht.nl/de-huiskamer.
 • EVA Vrouwencentrum, Doctor Poelsstraat 8 in Venray. Hier kunt u terecht voor taalcursussen en informele contactmomenten. Kijk voor meer informatie op www.evavrouwencentrumvenray.nl.
 • Nederlandse les door Toos Kusters in de ruimte van Wauw speciaal voor jou, Bergweg 10 in Venray. Voor meer informatie of direct aanmelden kunt u mailen naar ua.nl.basarab@gmail.com.
 • Verder is er een Facebookgroep voor Oekraïners die graag in contact willen komen met andere Oekraïners: Ukrainians in Venray/Venray.