Leefgeld, verzekeringen en andere ondersteuning Oekraïne

Vluchtelingen uit Oekraïne die in Nederland verblijven, hebben mogelijk recht op leefgeld. Dat is een financiële vergoeding waarmee zij dagelijkse behoeften zoals eten en kleding kunnen betalen.

Google Translate

Прочитайте цю веб-сторінку в перекладі українською через Google Translate.

Spreekuur

Vluchtelingen uit Oekraïne met vragen over financiën, werk en zorg kunnen elke donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur terecht bij het spreekuur Maatschappelijke Begeleiding.

Leefgeld

Om als Oekraïense vluchteling voor leefgeld in aanmerking te komen, moet u zich eerst inschrijven bij de gemeente. Bij het inschrijven wordt de aanvraag voor leefgeld direct met u doorgenomen. Daarbij is het belangrijk om te weten of u al over geld beschikt.

Per 1 februari 2023 is het leefgeld voor eten, kleding en de extra toelage bij een gastgezin (wooncomponent) veranderd. Zo past het beter bij het leefgeld voor andere groepen in Nederland, zoals asielzoekers, statushouders en mensen met een bijstandsuitkering. Hiervoor is gekeken naar de regelingen die voor hen gelden en naar het adviesbedrag van het Nibud voor gas, water en licht voor één extra persoon in een gastgezin.

Als u recht heeft op leefgeld, ontvangt u per persoon de volgende bedragen per maand (bedragen geldend per 1 februari 2023):

Grootte van gezin*   Eetgeld Kleding Extra toelage bij particuliere opvang
1 of 2 personen Volwassene of alleenstaande minderjarig vluchteling € 215,06 € 56,12 € 93,00
  Minderjarige € 178,36 € 56,12 € 93,00
3 personen Volwassene € 171,99 € 56,12 € 93,00
  Minderjarige € 142,57 € 56,12 € 93,00
4 of meer personen Volwassene € 150,45 € 56,12 € 93,00
  Minderjarige € 124,97 € 56,12 € 93,00

*Een gezin bestaat uit: echtgenoten of partners; hun minderjarige kinderen; een ouder of voogd die verantwoordelijk is voor de minderjarige ongehuwde kinderen. Grootouders, ooms, tantes of meerderjarige kinderen horen niet bij het gezin. Zij zijn een individu of een apart gezin.

Als u gaat werken of een uitkering ontvangt, stopt het leefgeld voor het hele gezin. U kunt 28 dagen in het buitenland verblijven met behoud van uw leefgeld. Geef dit wel door aan uw contactpersoon van de gemeente.

Meer informatie over leefgeld vindt u op rijksoverheid.nl.

Bankrekening

Heeft u een eigen bankpas? Dan ontvangt u het leefgeld op uw eigen bankrekening. Heeft u geen eigen bankpas? Dan raden wij u aan deze zo snel mogelijk aan te vragen. Zodra u een eigen bankrekeningnummer heeft, geeft u dit door aan de gemeente.

Aanvragen bankrekening

Op betaalvereniging.nl leest u hoe u een bankrekening kunt aanvragen. Ons advies is om dit zo snel mogelijk te doen nadat u zich heeft ingeschreven en uw burgerservicenummer (BSN) heeft ontvangen.

Verzekering

De gemeente Venray heeft een aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) geregeld voor personen die na 24 februari 2022 uit Oekraïne zijn gevlucht. Voorwaarde is wel dat de gemeente Venray (als verzekeringnemer) zorgt voor de opvang van de vluchteling in een daarvoor aangewezen opvanglocatie.

Ook vluchtelingen die worden opgevangen in gasthuishoudens vallen onder deze WA-verzekering. Let op: het gastgezin moet dan wel ingeschreven staan in de basisregistratie personen (BRP) als inwoner van de gemeente Venray.

Heeft u vragen hierover, stuur dan een mail naar oekraine@venray.nl.

Voedsel, kleding of andere artikelen

Heeft u behoefte aan voedsel, kleding of andere artikelen? Dan kunt u terecht bij:

  • Voedselbank, Smakterweg 19 in Venray. Hier kunt u terecht voor een gratis voedselpakket. De Voedselbank is telefonisch te bereiken via 06 – 20 61 91 20 op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.
  • Kringloopwinkel De Pilaar, Stationsweg 120F in Oostrum. Hier kunt u terecht voor tweedehands artikelen voor een lage prijs. Open op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur, zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur.
  • De Ont-Moeting, Sint Ursulastraat 15 in Venray. Hier kunt u terecht voor tweedehands artikelen voor een lage prijs. Open op woensdag, donderdag en zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur.
  • Speelgoedbank, Bergweg 4 in Venray. Hier kunt u terecht voor gratis speelgoed zoals puzzels, boeken, spellen en knutselspullen. Maar een afspraak via tel: 06 – 38 33 74 45 of info@speelgoedbankvenray.nl.

Contact met anderen

Heeft u behoefte aan contact met anderen? Er zijn verschillende organisaties waar u terecht kunt:

  • De Huiskamer, Schoutenstraatje 13 in Venray. Open op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.stichtingkleurenkracht.nl/de-huiskamer.
  • EVA Vrouwencentrum, Doctor Poelsstraat 8 in Venray. Hier kunt u terecht voor taalcursussen en informele contactmomenten. Kijk voor meer informatie op www.evavrouwencentrumvenray.nl.
  • Verder is er een Facebookgroep voor Oekraïners die graag in contact willen komen met andere Oekraïners: Ukrainians in Venray/Venray.