Koninklijke onderscheiding

Kent u een inwoner van Venray die een Koninklijke onderscheiding verdient? Iemand die zich inzet voor de samenleving bij bijvoorbeeld een (sport)vereniging of met ander vrijwilligerswerk? U kunt hem of haar voordragen via de gemeente

Wat u moet weten

  • Voor elke uitreiking wordt een mooi moment gekozen. Bijvoorbeeld:
    • Tijdens de lintjesregen (laatste werkdag voor Koningsdag). Hiervoor dient u uw voorstel vóór 1 juli van het jaar er voor in.
    • Tijdens een andere bijzondere gelegenheid die te maken heeft met de belangrijkste verdienste (jubileum, afscheid). U dient de aanvraag 6 maanden voor de geplande uitreiking in.
  • Neem altijd eerst contact op met het kabinet van de burgemeester, Karin Bruggeman of Monique Lamers, via telefoonnummer (0478) 52 33 33. Zij kunnen u in grote lijnen vertellen of de verdiensten bijzonder genoeg zijn voor een Koninklijke onderscheiding en hoe u te werk moet gaan.

Aanvragen

Via onderstaande knop wordt u doorverwezen naar een formulier op de website Lintjes.nl. In het formulier moet u het e-mailadres van de gemeente invullen om hem digitaal naar ons te versturen. Vul hier het e-mailadres kabinet@venray.nl in.

Koninklijke onderscheiding aanvragen

Wilt u uw aanvraag liever schriftelijk indienen? Geef dit dan tijdens het telefoongesprek met Karin Bruggeman of Monique Lamers aan.

Meesturen

U verzamelt alle benodigde gegevens. Voor iedere activiteit voegt u een ondersteunende brief toe van de instelling, vereniging of organisatie waarvoor hij of zij werkzaamheden verricht.

Hoe gaat het verder

De burgemeester brengt advies uit over alle voorstellen. De Commissaris van de Koning geeft daarna zijn oordeel en stuurt het voorstel door naar het Kapittel voor de Civiele Orden. Dit onafhankelijk college adviseert vervolgens de 'minister die het aangaat'. Wanneer de minister positief beslist, wordt de onderscheiding bij koninklijke besluit verleend. De gemeente informeert u over de uitkomst van het voorstel en maakt afspraken met u over het moment van uitreiking.

Op de website Lintjes.nl kunt u meer informatie lezen over hoe het voordragen verder in zijn werk gaat.