Jaarrekening: 2018 was een financieel gezond jaar voor Venray

Publicatiedatum: 
16 mei 2019
De gemeente Venray heeft een goed financieel jaar achter de rug. In het eerste jaar van de nieuwe collegeperiode hield de gemeente onder de streep ruim € 4,9 miljoen over. Wethouder Martijn van der Putten is tevreden over de eerste jaarrekening van dit college: “Venray is financieel gezond en heeft voldoende reserves om tegenslagen op te vangen.“

Burgemeester en wethouders hebben deze week de jaarrekening 2018 ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. De gemeente ontving vorig jaar € 130,7 miljoen. Daarvan kwam ruim € 83 miljoen van het Rijk en ruim € 47 miljoen uit eigen inkomsten, zoals leges, ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing. De inwoners van Venray betaalden vorig jaar aan ozb gemiddeld € 313,- per woning. De rioolheffing kostte omgerekend per inwoner € 94,- en aan afvalstoffenheffing was de Venraynaar –weer gemiddeld- € 68,- per persoon kwijt.

Uitgaven

Met de eigen inkomsten en de uitkering van het Rijk betaalde Venray de uitgaven van de vier begrotingsprogramma’s: Leven, Wonen, Werken en Besturen. Meer dan de helft van de uitgaven (€ 69 miljoen) ging naar het breed sociaal domein, waartoe naast de zorg ook onderwijs, kunst en cultuur behoren. Aan woningbouw, de woonomgeving en natuur en landschap besteedde Venray vorig jaar € 16 miljoen. Het programma Besturen vroeg € 21,5 miljoen, het merendeel salarissen van ambtenaren. Het minste geld gaf Venray uit aan het programma Werken.

Opgaven

“Het is goed dat we weer wat opzij kunnen zetten. We staan komende jaren voor flinke opgaven, onder meer op het gebied van de energietransitie. We zullen keuzes moeten maken, maar met een stevige basis voelt dat net iets gemakkelijker”, licht Van der Putten toe.

De hele jaarrekening 2018 is een pil met de omvang van een telefoonboek. Voor alle inwoners is een vereenvoudigde versie gemaakt, zoals vorig jaar ook met de begroting gebeurde. Iedereen kan in een paar seconden de voornaamste inkomsten en uitgaven zien. Wie meer wil weten kan zich verdiepen in de jaarrekening. Beide stukken staan op de website.