Inclusie: Venray voor iedereen

Wij vinden een inclusieve samenleving heel belangrijk. Samen met onze inwoners willen we een gemeente creëren waar iedereen erbij hoort. Waarin verschillende leefstijlen en geloofsvormen elkaar aanvullen.

Venray voor iedereen

Of we het nou hebben over seksuele geaardheid, religie, cultuur, beperkingen of iets heel anders: geen onderwerp is taboe. Integendeel: diversiteit is wat onze gemeente onze identiteit geeft. Wat Venray interessant en uniek maakt.

Het is aan ons allemaal om zo’n plek te creëren. Verandering begint bij jezelf. Dus wij beginnen hier in onze gemeente.

Daarom hebben wij samen met inwoners en verschillende stakeholders van 2022 tot en met 2024 gewerkt aan thema's rondom inclusie in Venray. Nu wordt het tijd voor een volgende stap. Samen met inwoners gaan we aan de slag om nieuwe thema's te bepalen voor de komende periode.

Meedenken

Wil je meedenken over de thema's? Meld je dan aan. Dit kan door een e-mail te sturen naar mariska.boon@venray.nl.

Wat kun je zelf al doen?

Een inclusief Venray vraagt iets van ons allemaal. Soms zelfs een andere mindset en een andere houding. Klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Het zit hem in de details. Vaak kun je hierbij vertrouwen op je onderbuikgevoel; de juiste keuzes maak je dan bijna vanzelf. Hieronder lees je hoe je deze gedachtegang in het dagelijks leven kunt toepassen:

  1. Maak gebruik van ervaringsdeskundigheid. Dus vraag aan iemand met een beperking of een andere geaardheid wat inclusiviteit voor hen betekent. Gebruik dat als basis in je dagelijks leven.
  2. Ga het gesprek aan. Praat niet over mensen, maar met mensen.
  3. Breng behoeften in kaart. Acteer niet op basis van aannames. Haal gericht bij inwoners op waar ze behoefte aan hebben.
  4. Werk samen met partners. Voer gesprekken en deel ideeën. Maak gebruik van elkaars expertise én straal uit (ook in je communicatie) dat we allemaal voor hetzelfde doel werken: een Venray voor iedereen.
  5. Werk aan bewustwording. Inclusie moet een pijler worden van de Venrayse samenleving, op allerlei fronten. Hiervoor moet bewustwording worden gekweekt bij inwoners, betrokkenen en ambtenaren. Zo krijgt het bij alle onderwerpen een structurele plek. 
  6. Benut de energie van de doelgroep en mensen die zich willen inzetten. Breng mensen bij elkaar. Pak onderwerpen aan waar ervaringsdeskundigen en/of belangenbehartigers warm voor lopen. Faciliteer hiervoor randvoorwaarden. 
  7. Maak inclusie zichtbaar. Geef het goede voorbeeld. Altijd en overal.