Hulp bij hoge energiekosten

Heeft u als inwoner, ondernemer, vereniging of maatschappelijke organisatie in gemeente Venray geldzorgen door hoge energiekosten? U komt mogelijk in aanmerking voor een tegemoetkoming in uw energiekosten. Lees op deze pagina waar u terecht kunt voor hulp bij hoge energiekosten.

De wet Energietoeslag 2023 geldt vanaf 3 oktober. Een grote groep inwoners die aan de voorwaarden voldoet ontvangt de energietoeslag 2023 automatisch en hoeft deze niet aan te vragen.

De toeslag wordt verstrekt om een deel van de energiekosten te betalen, of u kunt het bedrag reserveren voor een komende eindafrekening door de energieleverancier.

Lees er meer over op de pagina Energietoeslag voor lagere inkomens.

Heeft u (eerder) energietoeslag van de gemeente gehad en heeft u over dit onderwerp in december 2022 een brief ontvangen, dan kunt u gebruik maken van de subsidie voor de aanschaf van energiebesparende artikelen of voor het vervangen van witgoed.

Hoe werkt het?

U kunt uit één van de drie mogelijkheden kiezen.

Let op: U kunt geen mogelijkheden combineren. Als u op de website van Duurzaam Bouwloket eenmaal voor kleine maatregelen heeft gekozen, kunt u niet meer wisselen naar witgoed. Andersom geldt hetzelfde: gaat u een kadokaart witgoed aanvragen, kunt u niet meer terug naar kleine maatregelen.

1. Geld terug-actie van € 250,- voor energiebesparende artikelen 

U kunt voor € 250,- artikelen, zoals radiatorfolie, tochtstrips, ledlampen, slimme thermostaat, radiatorventilatoren en isolatie in een winkel kopen. De aankoopbonnen kunt u via het Duurzaam Bouwloket indienen en zo het geld terugvragen. Ga daarvoor naar www.duurzaambouwloket.nl/venray en volg de aanwijzingen op de website.

2. Voor € 250 energiebesparende artikelen bestellen in de webshop

U kunt ook voor € 250,- artikelen bestellen in de webwinkel van Duurzaam Bouwloket. U hoeft het geld dan niet voor te schieten. Ga daarvoor naar www.duurzaambouwloket.nl/venray en volg de aanwijzingen op de website.

3. Kadokaart van € 400 voor vervanging witgoed

Als u liever uw oude koelkast, vrieskist, koel-vriescombi, wasmachine of vaatwasser wilt vervangen, dan kunt u daarvoor op de website van Duurzaam Bouwloket een kadokaart van € 400,- aanvragen. Deze kaart krijgt u vervolgens samen met een brief thuisgestuurd. In die brief staat uitgelegd hoe en waar u de kaart kunt gebruiken. U kunt in de webwinkel een apparaat bestellen, maar ook in een van de deelnemende witgoedwinkels in onze gemeente. In de brief staat welke lokale winkels meedoen. Is een apparaat duurder dan € 400,- dan kunt u een bijbetaling doen. Let op, het oude apparaat moet door de leverancier worden meegenomen!

Advies energiebespaarcoach

Weet u niet wat voor u de beste keuze is en wilt u aan huis een gratis advies over energie besparen? Maak dan een afspraak met een energiebespaarcoach. Dat kan via energiebeparing@venray.nl of 088 – 004 63 88. Het kan even duren voordat er iemand bij u langs komt, we hebben maar een beperkt aantal energiecoaches.

Hulp nodig met bestellen in de webwinkels?

Weet u wél al wat u wilt bestellen, maar heeft u geen computer of e-mailadres? Vraag dan hulp van uw kinderen, buren of kennissen. Is dat niet mogelijk, neem dan contact op via energiebesparing@venray.nl, of 088 – 004 63 88. Wij kijken dan hoe we u het snelste kunnen helpen.

Kleine energiebesparende artikelen via Duurzaam Bouwloket

Gas besparen

 • Thermostaatmengkraan bad/douche
 • Tochtband of tochtstrip
 • Radiatorfolie
 • Brievenbus- en deurborstel
 • Slimme thermostaat
 • Vensterkozijn isolatiefolie
 • Thermostaatknop
 • Radiatorventilator
 • Waterbesparende douchekop
 • Isolatiemateriaal zoals steenwol, glaswol of PIR

Stroom besparen

 • Pompschakelaar vloerverwarming
 • Tijdschakelklok
 • Energiemeter
 • Ledlamp en leddimmer
 • Bewegingsmelder voor binnen- en buitenverlichting
 • Energiezuinige koelkast, vriezer en wasmachine

Let op: een wasdroger valt niet onder de subsidie.

Heeft u geldproblemen door de hoge energierekening, ook nadat u energietoeslag heeft gekregen? Of had u geen recht op energietoeslag? Onder bepaalde voorwaarden betaalt het Tijdelijk Noodfonds Energie een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023. Kijk of u hiervoor in aanmerking komt op: Noodfonds-check Geldfit.

Heeft u hulp nodig bij het aanvragen?

Bij Platform Lage Inkomens Venray (PLIV) helpen ze u met uw aanvraag. PLIV vindt u op Mozartstraat 20b in Venray. PLIV is geopend op maandag tot en met donderdag van 09.30 tot 11.30 uur en dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur.

U kunt als mkb-bedrijf aanspraak maken op een eenmalige subsidie in de gestegen energiekosten. Hiervoor is het Venray Fonds opgericht. Onder een aantal voorwaarden kan 50% van de gestegen energiekosten over een periode van 6 maanden teruggevraagd worden. Met een maximum van 7000 euro. Vraag de subsidie aan op de pagina Subsidie energiekosten voor mkb-bedrijven.

U kunt als vereniging of maatschappelijke organisatie aanspraak maken op een eenmalige subsidie in de gestegen energiekosten. Hiervoor is het Venray Fonds opgericht. Onder een aantal voorwaarden kan 50% van de gestegen energiekosten over een periode van 6 maanden teruggevraagd worden. Met een maximum van 7000 euro. Vraag de subsidie aan op de pagina Subsidie energiekosten voor verenigingen en maatschappelijke organisaties.

Mkb-ondernemingen, stichtingen, verenigingen en overige instellingen waarvan de energiekosten een relatief groot deel (meer dan 7%) uitmaken van de totale omzet kunnen vanaf 21 maart 2023 de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) aanvragen.

Deze landelijke TEK-regeling is een tijdelijke tegemoetkoming voor de gestegen gas- en elektriciteitskosten. De tegemoetkoming kan met terugwerkende kracht worden aangevraagd van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023.

Een onverwachte gebeurtenis zoals de stijging van energieprijzen, kan uw financiële situatie overhoop halen. Bij financiële problemen is het belangrijk om in een zo vroeg mogelijk stadium hulp te zoeken. Bent u benieuwd naar uw situatie? Kijk op www.geldfit.nl en doe de test. Of bel met (0800) 81 15. U ontvangt een persoonlijk advies over eventueel te nemen vervolgstappen.

Bent u ondernemer? Neem dan een kijkje op www.geldfit.nl/zakelijk en doe de test.

Heeft u liever direct een afspraak? Maak dan een afspraak bij het spreekuur Hulp bij financiën.