Hout stoken? Doe het met verstand

Publicatiedatum: 
28 dec 2020
Houtvuur staat voor gezelligheid. Daarom hebben veel mensen een open haard of een houtkachel, binnen of buiten. Maar waar vuur is, is ook rook. En daar kunnen andere mensen last van hebben. Bovendien is rook schadelijk voor de gezondheid. Dus als je hout stookt, doe dat verstandig. De stookwijzer op de website van de gemeente kan daarbij helpen.

De gemeente krijgt in het stookseizoen (tussen 1 oktober en 30 april) steeds vaker meldingen van overlast door (hout)kachels. Het toenemend aantal meldingen heeft ervoor gezorgd dat burgemeester en wethouders in de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) een artikel over het stoken van houtkachels hebben opgenomen. Dat artikel verbiedt het stoken van ander brandbaar materiaal dan droog en schoon stookhout. Ook mag stoken geen overlast veroorzaken voor de omgeving door stank, rook, roet of walm. Het artikel verbiedt stoken als het windstil of mistig is.

Stookwijzer en stookalert

Wilt u weten wanneer u uw open haard, houtkachel of vuurkorf beter uit kunt laten? Stookwijzer.nu geeft advies, op basis van actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in uw buurt. Als het RIVM op basis van de verwachte weersomstandigheden en de luchtkwaliteit afraadt om hout te stoken, zal hier een stookalert voor worden afgegeven. Dit kunt u zien op rivm.nl/stookalert en in de Stookwijzer.

Wist u dat

  • Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders last heeft van houtstook?
  • Dit gaat vooral over geuroverlast, irritaties van ogen en luchtwegen en het dicht moeten laten van ramen en ventilatieroosters.
  • Veel mensen schade aan hun gezondheid krijgen door fijnstof, dat ook afkomstig is van houtstook? Zoals klachten aan luchtwegen, hart en bloedvaten, en stress door langdurige geuroverlast.
  • Rook via ramen en ventilatieroosters bij de buren kan binnendringen?
  • Het verboden is om afval of geverfd of geïmpregneerd hout te verbranden? Bij verbranding ervan komen zware metalen vrij.
  • Open vuurplaatsen, zoals vuurkorf en open haard, in de winter ook overlast veroorzaken.