Hoe werkt Meld Misdaad Anoniem?

Publicatiedatum: 
4 feb 2021
In de eerste maanden van 2021 besteedt de gemeente Venray extra aandacht aan Meld Misdaad Anoniem (M). De gemeente wil met een campagne van M ervoor zorgen dat meer mensen gebruik maken van de mogelijkheid om anoniem te melden en daarmee de drugscriminaliteit verminderen.

De campagne bestaat onder meer uit posters, flyers en berichten op Facebook en Instagram en richt zich op jongeren en hun ouders. Hieronder leest u meer over Meld Misdaad Anoniem en haar werkwijze.

Stel: u wilt iets over een ernstig misdrijf melden zonder dat uw naam bekend wordt. Bijvoorbeeld omdat u de dader goed kent of bang bent voor eventuele gevolgen. U kunt dan terecht bij Meld Misdaad Anoniem (M.). Ook voor de gemeente Venray komen jaarlijks zo’n 40 meldingen binnen. Dankzij deze tips worden aanhoudingen gedaan en zaken opgelost.

M. is een onafhankelijk meldpunt waar u volledig anoniem informatie kunt geven over misdaad. Uw anonimiteit staat hierbij altijd centraal. U meldt bij M. over bijvoorbeeld hennepteelt, drugslabs, geweld, illegale prostitutie en onverklaarbaar vermogen. Zo levert u een bijdrage aan de veiligheid in je eigen omgeving.

Vangnet

M. is een onafhankelijk organisatie en geen onderdeel van de politie. “Het is altijd het beste om naar de politie te stappen als je informatie hebt over criminele activiteiten,” stelt Marc Janssen, woordvoerder van Meld Misdaad Anoniem. “In de praktijk blijkt dat echter niet altijd gemakkelijk. Er zijn veel redenen voor mensen om niet te melden. Bijvoorbeeld uit angst voor wraak of omdat je de dader kent. Het kan ook zijn dat mensen de gevolgen van melden niet kunnen overzien of dat ze er na die tijd simpelweg niets meer mee te maken willen hebben. Voor al die redenen is Meld Misdaad Anoniem een vangnet. Wij zorgen ervoor dat de informatie bij de politie terecht komt, maar de melder buiten beeld blijft.”

Anoniem

De anonimiteit van de melder staat bij M. op de eerste plaats. Er werkt een klein team van goed opgeleide mensen. Zij hebben maar één doel voor ogen: de anonimiteit van de melder beschermen. In een vertrouwelijk gesprek nemen zij de details van de melding met zorg door. Ze bieden een extra vangnet voor als iemand wel wil melden, maar niet bekend wil worden.

Janssen: “Enerzijds doen we dat met technische maatregelen, maar de praktische kant is net zo belangrijk. De medewerkers van M. laten alle informatie die herleidbaar is naar de melder uit de uiteindelijke melding die naar de politie wordt gestuurd. Als een melder bijvoorbeeld vertelt dat hij of zij hennep ruikt op zolder, dan zullen wij dat nooit in een melding zetten. Dat kunnen namelijk alleen de buren ruiken. We zullen dan altijd vragen of er signalen zijn die voor meer mensen op te merken zijn.”

Alleen als de anonimiteit gewaarborgd kan worden stuurt M. de anonieme melding door naar diverse partners, zoals de politie en andere opsporingsdiensten. Als vervolgonderzoek de anonieme tip onderbouwt dan kunnen zij overgaan tot actie.

Gemeente Venray

Jaarlijks stuurt M. landelijk zo’n 17.000 meldingen door naar de politie en andere opsporingsinstanties. Tientallen meldingen per jaar hebben betrekking tot de gemeente Venray. Zo wordt er gemeld over hennepkwekerijen, harddrugs, fraude met uitkeringen en toeslagen, belastingontduiking, diefstal en geweld.

Bereikbaarheid

M. is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Daarnaast kunt u 24/7 melden via meldmisdaadanoniem.nl.