Hennep in huis? Woning dicht!

Publicatiedatum: 
16 aug 2017
In het eerste halfjaar van 2017 zijn in Venray vijf woningen gesloten in het kader van de Wet Damocles. Ofwel: wordt er een hennepplantage in een woning aangetroffen? Dan wordt het pand drie maanden dichtgetimmerd!

Als in een woning een hoeveelheid softdrugs wordt aangetroffen of een hennepplantage, dan kan de burgemeester volgens de Wet Damocles het pand drie maanden sluiten. Als het gaat om aantreffen van of handel in harddrugs zelfs zes maanden. Met een grote poster op de voor- en achterdeur die meldt waarom het pand (letterlijk!) is dichtgetimmerd. In het afgelopen halfjaar zijn in dit kader in de gemeente Venray vijf woningen gesloten.

Overtreding beëindigen

Het sluiten van de woning in dat verband is overigens géén strafmaatregel. Het gaat er bij de sluiting van het pand om dat de overtreding wordt beëindigd. Daarvoor is een ontruiming alleen niet voldoende. Het criminele circuit en/of klanten moeten ervan doordrongen raken dat deze woning niet meer meetelt: hier wordt niet meer geteeld en/of gehandeld. Dat is ook ter bescherming van latere nieuwe huurders; die willen geen klanten aan de deur.

Vergaande gevolgen

Het sluiten van een woning in het kader van de Wet Damocles kan betekenen dat de bewoner zijn huis kwijtraakt. In dat geval mag de woningstichting namelijk de huur opzeggen. Mogelijk komt de bewoner de eerste jaren zelfs niet meer in aanmerking voor een huurwoning. Daarbij wordt de bewoner ook nog strafrechtelijk vervolgd voor zijn criminele activiteiten. Bovendien klopt de Belastingdienst aan met een navordering. En uiteindelijk kan zelfs een uitkering nog worden teruggevorderd. De teelt van hennep of de handel in drugs kan dus vergaande gevolgen hebben.

Verdachte situatie melden

Venray voert sinds enkele weken de campagne ‘Wat staat er op het Spel?’ om mensen die overwegen te gaan dealen of telen te wijzen op de gevolgen daarvan. Maar ook om omwonenden alerter te maken op signalen en hen te stimuleren verdachte (en tevens gevaarlijke) situaties te melden. Want de teelt van hennep is bijvoorbeeld wegens groot risico op brand ook een gevaar voor de omgeving. Een melding kunt u doen bij de politie (tel. 0900-8844) of via Meld Misdaad Anoniem (tel. 0800-7000).