Gevolgen vogelgriep hobby-kippenhouder

Publicatiedatum: 
22 dec 2021
Vogelgriep in Venray: wat betekent dat voor u als hobby-kippenhouder?

Vogelgriep in gemeente Venray

U heeft het vast wel meegekregen: in Ysselsteyn is bij kalkoenen op een pluimveebedrijf vogelgriep (H5) vastgesteld. Voor de pluimveesector heeft het ministerie van LNV veel informatie gebundeld op hun website geplaatst. Dat geldt ook voor de website van de LLTB. Misschien heeft u geen pluimveebedrijf, maar wel kippen in uw tuin of op uw erf. In dit bericht adviseren we u met klem: scherm uw kippen af! Laat ze niet buiten hun hok scharrelen, maar hou alle kippen op stok, ook al heeft u er maar een paar.

Scherm uw kippen af!

We adviseren u met klem om, zeker in de directe omgeving van Ysselsteyn, uw kippen af te schermen. Ook via een paar kippen in de tuin kan het virus zich verspreiden. Door vallende ontlasting van besmette vogels kunnen kippen geïnfecteerd raken. Als andere vogels de ontlasting van die kippen vervolgens oppakken kan de vogelgriep nog verder om zich heen grijpen, met als mogelijk gevolg dat ook bij grote pluimveehouders duizenden dieren geruimd moeten worden.

Niet alleen voor uzelf, maar ook voor de pluimveesector

Soms realiseren kippenhouders zich niet dat kippen na contact met vogelgriep er vaak meteen aan overlijden. Dat is op zich al ernstig, maar de besmettingen hebben óók gevolgen voor de pluimveebedrijven in de buurt: als iemands hobbykippen vogelgriep hebben, moet er in een aantal gevallen preventief geruimd worden in de omgeving. Daarom is ons nadrukkelijke advies: scherm ook hobbykippen af!