Evie: e-health voor iedereen

Publicatiedatum: 
10 sep 2020
Evie is een digitaal platform voor inwoners van de gemeente Venray. Het platform helpt om lichte (psychische) klachten te voorkomen, te herkennen of om hier zelf mee aan de slag te gaan. Tijdens de tweejarige pilotperiode hebben ongeveer 1000 inwoners gebruik gemaakt van de gratis en anonieme online zelfhulpmodules van Evie. Het college van B&W heeft 7 september ingestemd met een licentieovereenkomst waardoor de inwoners van Venray tot en met 2022 toegang tot het platform houden.

Positieve gezondheid

De gemeente Venray omarmt initiatieven die bijdragen aan de promotie van een gezonde leefstijl en zich richten op preventie, een betekenisvol leven en eigen regie. De website www.evie.nl richt zich bij uitstek op de veerkracht van mensen zelf. Het aanbod aan zelfhulptrainingen bestaat onder andere uit de modules ‘gezonder leven’, ‘beter slapen’, ‘je probleem in kaart’ en ‘mindfulness’.

E-health

Wethouder Anne Thielen: “Het gebruik van digitale toepassingen helpt de inwoners van Venray om zelf regie te houden. Bovendien is het efficiënt en klantgericht: ondersteuning is op maat, zonder doorlooptijden, waar en wanneer de inwoner wil, met minder inzet van professionals en dus minder kosten. Door de gevolgen van het coronavirus is het gebruik van digitale toepassingen versterkt en in een versnelling terecht gekomen. Inwoners en professionele partners zijn steeds meer met e-health aan de slag gegaan en ik verwacht dat dit een blijvende ontwikkeling is.” Voor inwoners voor wie digitale tools niet zo vanzelfsprekend zijn, biedt Stichting ‘Ik Begin’ begeleiding en het gebruik van een tablet aan. 

Samenwerking

Evie is ontstaan vanuit de samenwerking tussen de gemeente Venray, Praktijksteun, Provico en e-healthleverancier Minddistrict. Alle huisartsen, praktijkondersteuners geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en behandelaren uit de basis GGZ en specialistische GGZ hebben toegang tot het Evie-platform. Mocht hulpverlening toch nodig zijn, dan is er een naadloze overgang tussen zelfzorg en professionele zorg.