Erepenning voor Brahim Ait-El Haj Ali

Publicatiedatum: 
26 apr 2021
Burgemeester Luc Winants reikt op maandag 26 april 2021 de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon uit aan Brahim Ait-El Haj Ali, Venray. De Erepenning is de belangrijkste Nederlandse Onderscheiding voor dappere daden.

Op vrijdag 6 maart 2020 einde van de middag redde Brahim Ait-El Haj Ali het leven van zijn buurman door hem uit een brandende woning te halen. Brahim rook een brandgeur en ging gelijk bij zijn buurman kijken. Ondanks de vlammen en veel rook aarzelde hij niet en ondernam hij actie door zijn buurman, die bewusteloos was, naar buiten te trekken.

Voor deze heldendaad ontvangt Brahim Ait-El Haj Ali de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in Brons. Hij heeft snel en kordaat gehandeld, ondanks het reële en acute gevaar voor eigen leven en heeft zich daarmee op buitengewone wijze ingezet voor de medemens.

De Erepenning is een Koninklijke Onderscheiding voor moed (iets doen wat anderen nalaten of niet durven), beleid (weldoordacht en daadkrachtig optreden) en zelfopoffering (met gevaar voor eigen leven) en is de belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor dappere daden.