Energietoeslag voor lagere inkomens

U kunt de energietoeslag 2022 niet meer aanvragen. Lees hieronder van welke maatregelen u op dit moment gebruik kunt maken.

Energietoeslag in 2023

In 2023 hebben huishoudens met een laag inkomen opnieuw recht op een energietoeslag. De Rijksoverheid werkt op dit moment de regeling uit. Het is nog niet mogelijk om een aanvraag in te dienen. Zodra dit wél kan, laten we dit weten: hier op onze website, op sociale media en op onze mededelingenpagina in de Peel en Maas Venray. 

Nabetaling 2022

Heeft u in 2022 energietoeslag ontvangen? En was uw inkomen lager dan 130% van de bijstandsnorm? U ontvangt eind juni 2023 een nabetaling:

 • Bij een inkomen lager dan 120% van de bijstandsnorm ontvangt u een nabetaling van € 500
 • Bij een inkomen lager dan 130% van de bijstandsnorm ontvangt u een nabetaling van € 250

Nieuwe aanvraag

Later dit jaar kan de energietoeslag 2023 worden aangevraagd. Zodra u een aanvraag kunt doen, vindt u het aanvraagformulier op deze pagina.

Subsidie energiebesparende maatregelen

Er is ook een subsidie beschikbaar voor de aanschaf van energiebesparende artikelen of voor het vervangen van witgoed. Alleen als u een brief heeft ontvangen van de gemeente, kunt u gebruik maken van de subsidieregeling.

Hoe werkt het?

U kunt uit één van de drie mogelijkheden kiezen.

Let op: U kunt geen mogelijkheden combineren. Als u op de website van Duurzaam Bouwloket eenmaal voor kleine maatregelen heeft gekozen, kunt u niet meer wisselen naar witgoed. Andersom geldt hetzelfde: gaat u een kadokaart witgoed aanvragen, kunt u niet meer terug naar kleine maatregelen.

1. Geld terug-actie van € 250,- voor energiebesparende artikelen 

U kunt voor € 250,- artikelen, zoals radiatorfolie, tochtstrips, ledlampen, slimme thermostaat, radiatorventilatoren en isolatie in een winkel kopen. De aankoopbonnen kunt u via het Duurzaam Bouwloket indienen en zo het geld terugvragen. Ga daarvoor naar www.duurzaambouwloket.nl/venray en volg de aanwijzingen op de website.

2. Voor € 250 energiebesparende artikelen bestellen in de webshop

U kunt ook voor € 250,- artikelen bestellen in de webwinkel van Duurzaam Bouwloket. U hoeft het geld dan niet voor te schieten. Ga daarvoor naar www.duurzaambouwloket.nl/venray en volg de aanwijzingen op de website.

3. Kadokaart van € 400 voor vervanging witgoed

Als u liever uw oude koelkast, vrieskist, koel-vriescombi, wasmachine of vaatwasser wilt vervangen, dan kunt u daarvoor op de website van Duurzaam Bouwloket een kadokaart van € 400,- aanvragen. Deze kaart krijgt u vervolgens samen met een brief thuisgestuurd. In die brief staat uitgelegd hoe en waar u de kaart kunt gebruiken. U kunt in de webwinkel een apparaat bestellen, maar ook in een van de deelnemende witgoedwinkels in onze gemeente. In de brief staat welke lokale winkels meedoen. Is een apparaat duurder dan € 400,- dan kunt u een bijbetaling doen. Let op, het oude apparaat moet door de leverancier worden meegenomen!

Advies energiebespaarcoach

Weet u niet wat voor u de beste keuze is en wilt u aan huis een gratis advies over energie besparen? Maak dan een afspraak met een energiebespaarcoach. Dat kan via energiebeparing@venray.nl of 088 – 004 63 88. Het kan even duren voordat er iemand bij u langs komt, we hebben maar een beperkt aantal energiecoaches.

Hulp nodig met bestellen in de webwinkels?

Weet u wél al wat u wilt bestellen, maar heeft u geen computer of e-mailadres? Vraag dan hulp van uw kinderen, buren of kennissen. Is dat niet mogelijk, neem dan contact op via energiebesparing@venray.nl, of 088 – 004 63 88. Wij kijken dan hoe we u het snelste kunnen helpen.

Kleine energiebesparende artikelen via Duurzaam Bouwloket

Gas besparen

 • Thermostaatmengkraan bad/douche
 • Tochtband of tochtstrip
 • Radiatorfolie
 • Brievenbus- en deurborstel
 • Slimme thermostaat
 • Vensterkozijn isolatiefolie
 • Thermostaatknop
 • Radiatorventilator
 • Waterbesparende douchekop
 • Isolatiemateriaal zoals steenwol, glaswol of PIR

Stroom besparen

 • Pompschakelaar vloerverwarming
 • Tijdschakelklok
 • Energiemeter
 • Ledlamp en leddimmer
 • Bewegingsmelder voor binnen- en buitenverlichting
 • Energiezuinige koelkast, vriezer en wasmachine

Let op: een wasdroger valt niet onder de subsidie.

Ondersteuning nodig?

Een onverwachte gebeurtenis zoals de stijging van energieprijzen, kan uw financiële situatie overhoop halen. Bij financiële problemen is het belangrijk om in een zo vroeg mogelijk stadium hulp te zoeken. Bent u benieuwd naar uw situatie? Kijk op www.geldfit.nl en doe de test. Of bel met (0800) 81 15. U ontvangt een persoonlijk advies over eventueel te nemen vervolgstappen.

Heeft u liever direct een afspraak? Maak dan een afspraak bij het spreekuur Hulp bij financiën.

Vragen

Heeft u vragen? Bel met het Schakelplein van de gemeente: (0478) 52 33 33. Kies in het menu voor 1.