Energiecoaches voortaan voor iedereen

25 mei 2023
Algemeen
Energiecoaches geven tips over besparen

Sinds begin dit jaar zijn in de gemeente Venray tien vrijwillige energiebespaarcoaches aan de slag. Ze hebben een behoorlijk aantal huishoudens met energiearmoede bezocht en daar bespaaradviezen gegeven. Vanaf nu zijn ze beschikbaar voor alle inwoners die graag willen besparen op hun energierekening.

Hulpmiddelen

De energiebespaarcoaches gaan met een koffertje aan handige hulpmiddelen aan de slag en beginnen een huisbezoek met het bekijken van het energieverbruik. Daarna maken ze een rondje door de woning om te kijken wat er beter kan. Zoals verlichting, warmwatergebruik, verwarming, tocht en energieverbruik van apparaten. Met kleine veranderingen valt vaak al veel te bereiken. Eén graad lager stoken levert bijvoorbeeld 7% gasbesparing op. De bespaarcoaches bespreken alle mogelijkheden, zodat bewoners aan het eind van het bezoek een goed beeld hebben van wat ze zelf kunnen doen om energie te besparen. 

Geen woning-gebonden adviezen

De komende maanden geven de coaches uitsluitend nog bespaaradviezen voor in huis. Zij geven dus geen adviezen over isolatiemaatregelen van spouw, dak of vloer. En ook niet over verwarmingsinstallaties, warmtepompen en zonnepanelen. Ofwel de woning-gebonden maatregelen. Daarvoor gaan ze eerst opleidingen volgen.

Interesse in een bespaaradvies?

Inwoners van Venray die graag advies krijgen van een energiecoach, kunnen een huisbezoek aanvragen via energiebesparing@venray.nl, onder vermelding van naam, adresgegevens en telefoonnummer, of bellen met de helpdesk, tel. 088-0046388.