Eikenprocessierups

Komt u tussen mei en augustus in de buurt van een eikenboom? Let dan goed op. Wellicht zitten er nesten van eikenprocessierupsen in de boom. Besmette eikenbomen zijn te herkennen aan de bolvormige, witgrijze nesten op de stammen of dikkere takken.

Waarom is er zoveel overlast in Venray?

Venray is een bosrijke gemeente.  Wij hebben circa 30.000 laanbomen in de openbare ruimte. Hiervan zijn rond de 11.500 bomen van het soort zomereik. Een van de lievelingsbomen van de processierups.

Voorrang bij de bestrijding

In de beginfase bestrijden wij de rups door preventief te nevelen met het biologische middel Xentrai. Omdat de rupsen in hun huidige stadium uitgegroeid zijn, werkt het middel niet meer. Daarom zuigen wij de rupsen weg. Vanwege de grote hoeveelheid rupsen dit jaar, doen wij dit alleen op locaties met een hoog risico. Dus waar veel mensen komen. Wij geven voorrang aan:

 • Scholen
 • Speeltuinen
 • Zorginstellingen
 • Woonwijken

In natuurgebieden en bossen bestrijden wij niet. De bestrijding per boom duurt gemiddeld 30 minuten tot een halve dag. Dit is afhankelijk van de besmettingsgraad van de desbetreffende boom. Naar verwachting zijn wij nog tot in het najaar bezig met het schoonmaken van de bomen.

Rood lint = rupsen aanwezig

Om ervoor te zorgen dat vooral kinderen niet in aanraking komen met de rupsen, zetten wij speelplekken waar de rupsen zijn af met een rood lint totdat de bestrijders zijn geweest. Let wel: ook na de bestrijding zijn de plekken nooit 100% schoon. Een restrisico blijft dus altijd.

Natuurlijk bestrijden

In de afgelopen jaren is uit onderzoeken gebleken dat de eikenprocessierupsen veel natuurlijke vijanden hebben. U kunt dus ook zelf actief worden door de rups preventief te bestrijden u uw eigen tuin.

Rupsen ontdekt? Laat het ons weten!

De belangrijkst tip: niet zelf verwijderen. Laat de rupsen en hun spinsels met rust. De bestrijding is specialistisch werk.

 • Eikenbomen op particuliere grond
  Als u in uw tuin en/of land eikenbomen heeft waar de eikenprocessierups in zit, moet u deze zelf laten weghalen. Dit kunt u laten doen door een gespecialiseerd bedrijf.
 • Eikenbomen in de openbare ruimte (gemeentegrond)
  Als er een nest zit op een plek waar veel mensen komen, willen wij dat graag weten. Meld dit dan digitaal of via (0478)  52 33 33.

Belangrijk: omschrijf bij uw melding zo specifiek mogelijk de locatie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een wijk- en straatnaam, huisnummer of een lichtmastnummer. Maar ook herkenbare punten. Zo kunnen wij beter en sneller zien of er in dat gebied al bestrijding plaatsvindt.

Gezondheidsklachten

De eikenprocessierups is een vervelend beestje door zijn brandharen. Een volgroeide rups heeft er ongeveer 700.000. Deze haartjes zijn met het blote oog niet te zien. Als u de rups aanraakt, dringen de pijlvormige brandhaartjes in de huid, ogen en luchtwegen.

 • Na het aanraken van de brandhaartjes kunt u meteen (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en een ontsteking krijgen.
 • Ogen kunnen rood en dik worden en/of ontstoken raken.
 • Andere klachten lijken op een verkoudheid. Een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid.
 • Braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise passen ook bij de klachten.

Binnen twee weken zijn de klachten over. Meer informatie vindt u op de website van GGD Limburg-Noord.

Tips

Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Waarschuw kinderen voor het gevaar van de rups. Kies wanneer het mogelijk is voor een andere route waar geen besmette bomen staan. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zonodig ook kleren (liefst op 60 °C).