E-Waste Race in Venray is begonnen!

Publicatiedatum: 
24 mei 2018
Met een gastles door wethouder Martijn van der Putten op basisschool De Lier in Merselo is de E-Waste Race in de gemeente Venray begonnen. Tot en met 15 juni nemen leerlingen van De Lier uit Merselo en De Meulebeek uit Oostrum het tegen elkaar op om zoveel mogelijk afgedankte elektrische apparaten (ook wel e-waste genoemd) in te zamelen.

E-waste

De E-Waste Race is een speelse competitie om huishoudelijke elektrische apparaten –alles waar een stekker aan zit of een batterij in kan- in te zamelen. De E-waste Race is leerzaam en draagt eraan bij dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen zodat er minder grondstoffen uit de aarde hoeven te worden gehaald. Bovendien maakt de E-waste Race recyclen leuk en gemakkelijk.

Schoolreisje

Mensen kunnen hun afgedankte apparaten, zoals stijltangen, haardrogers, dvd-spelers en dergelijke, aanmelden op www.ewasterace.nl. Op een vooraf afgesproken tijd worden deze dan aan huis opgehaald door de scholieren. Het elektronisch afval wordt vervolgens opgehaald bij de scholen om te worden gerecycled. Op de website wordt de score tussen de scholen bijgehouden. De scholen strijden om een schoolreisje naar de Ontdekfabriek in Eindhoven. De winnende groep gaat daar naar toe.

Gezamenlijk initiatief

Behalve de scholen uit Merselo en Oostrum doen in Noord-Limburg basisscholen uit de gemeenten Peel en Horst aan de Maas mee. In Noord-Brabant is een school uit Veldhoven van de partij. De E-waste Race in deze regio is een initiatief van de drie gemeenten en Weee Nederland. Weee Nederland is een bedrijf dat de inzameling en recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur in Nederland organiseert. Daartoe werkt het bedrijf samen met gemeenten, producenten en importeurs van apparaten en met recyclingbedrijven.