Bijensymposium 3.0: succesvolle dag in teken van bij

Publicatiedatum: 
7 jun 2018
Woensdag 6 juni werd de derde editie van het Bijensymposium gehouden in Horst aan de Maas en Venray. Het doel van het symposium was om organisaties te laten zien hoe zij hun steentje kunnen bijdragen om bijensterfte tegen te gaan. Organisaties uit heel Limburg namen deel aan de inspirerende dag.

Het aantal bijen in Nederland neemt in stel tempo af. Het is steeds moeilijker voor de bij om aan voedsel te komen en een woonplaats te vinden. Dit wordt veroorzaakt door verstedelijking en het op de verkeerde manier beheren van ons groen. De biodiversiteit en onze voedselvoorziening lopen hierdoor gevaar; bijen zorgen voor een groot gedeelte van de bestuiving van onze eetbare gewassen. Dagvoorzitter Ger van Laak sprak over een situatie waarin het niet vijf voor twaalf is, maar kwart over twaalf. Over het belang van de dag valt niet te twisten: het is tijd voor actie.

Aansprekend en gevarieerd programma

Het succes van de dag werd vooral gecreëerd door de experts die hun visie en ervaringen deelden met de aanwezigen. Zo werd het symposium afgetrapt door Arjan de Groot van Wageningen University & Research en Gertjan Koopman van Heem, een organisatie die met de juiste oplossingen bijdraagt aan de natuurlijke leefomgeving in stedelijke en landschappelijke gebieden. In Jongerencentrum The B in Venray gaven ze boeiende lezingen over de wereld van de bij en biodiversiteit én gaven ze de deelnemers concrete oplossingen en ideeën waar ze direct mee aan de slag kunnen. Zelf zijn de sprekers erg positief over de organisatie van een bijensymposium. “We voorkomen hiermee dat mensen ad-hocacties ondernemen die niet het gewenste effect hebben”, aldus Koopman. De Groot vult hem aan: “Samenwerking is écht nodig om essentiële stappen te zetten, ik hoop dat ik dit aan de aanwezigen heb kunnen meegeven.”

Actie staat centraal bij derde editie van het symposium

Tijdens het tweede gedeelte van de dag, dat plaatsvond in attractiepark Toverland, werden de bezoekers geprikkeld door korte presentaties van organisaties die voorop lopen op dit gebied. Jan Schrage, voorzitter van de imkervereniging Horst e.o. én een van de organisatoren van het symposium, bekijkt het tevreden: “Het gaat allemaal om kennis. Mensen kunnen pas actie ondernemen als ze de juiste handvatten krijgen. Een dag als vandaag is dus heel belangrijk. Vandaag staat écht in het teken van met elkaar het gesprek aangaan over concrete oplossingen.” Het volgende symposium wordt georganiseerd door Waterschap Limburg. “Als Waterschap Limburg de volgende keer laat zien hoe zij werken, gaat dat mensen ontzettend enthousiasmeren. Ik kijk er nu al naar uit!” , aldus Schrage.