Algemene informatie

Het nieuwe coronavirus houdt heel de wereld in zijn greep. Intussen zijn er ook in ons land veel besmettingen. Vooral ouderen zijn kwetsbaar als ze besmet raken met het coronavirus.

Veelgestelde vragen over het coronavirus

Noor Bouwmeester, arts infectieziektebestrijding van GGD Limburg-Noord, beantwoordt enkele vragen. 

Hoe kan ik het coronavirus oplopen?

Het coronavirus zit in de keel van iemand die besmet is. Als deze persoon hoest en niest, komen er kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Door deze druppeltjes in te ademen, kunt u besmet raken. Ook kunt u het virus via handen en voorwerpen binnenkrijgen.

Wat kan ik doen om besmetting met het coronavirus te voorkomen?

Het belangrijkste wat u kunt doen, geldt voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken:

  • Was de handen regelmatig met water en zeep.
  • Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes.
  • Schud geen handen.
  • Blijf thuis bij klachten: neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts.
  • Mijd bijeenkomsten met meer dan 100 personen. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.  
  • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.

Wat is het advies voor kwetsbare groepen?

Voor ouderen en personen met verminderde weerstand geldt: vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken Dit geldt niet voor hulp- of zorgverleners, je mag er vanuit gaan dat zij goed geïnformeerd zijn en werken volgens de richtlijnen.

Wat doe ik wel of niet als ik verkouden ben of misschien het coronavirus heb?

Het is altijd slim om thuis te blijven en uit te zieken. Ga bij twijfel niet op bezoek bij anderen en neem niet deel aan activiteiten en uitjes waar meerdere mensen bij elkaar komen. Zo voorkomt u dat u anderen aansteekt en spaart u energie om sneller beter te worden.

Hoe weet ik of ik een ‘gewone’ griep heb of besmet ben met het coronavirus?

De klachten bij de griep en het coronavirus lijken veel op elkaar. De kans op een besmetting met het coronavirus is groter als u:

  • Contact heeft gehad met iemand die daadwerkelijk is besmet met het coronavirus.
  • Klachten krijgt nadat u terugkomt uit een gebied waar veel besmettingen met het coronavirus zijn.

Besmetting met het coronavirus kan alleen worden vastgesteld na onderzoek. Alleen bij mensen met een kwetsbare gezondheid zal in overleg met de huisarts nog getest worden. Bij alle klachten van zowel griep als het coronavirus geldt: blijf thuis en ziek uit. Bel pas met de huisarts als de klachten verergeren.

Ik ervaar veel stress door de coronacrisis. Waar kan ik terecht met mijn zorgen?

De coronacrisis kan veel stress, onzekerheid en spanning met zich meebrengen. De (maatschappelijk) medewerkers van welzijnsorganisatie Synthese kunnen helpen om daarmee om te gaan. Bijvoorbeeld door advies te geven. Maar ze bieden ook een luisterend oor zodat u even uw hart kunt luchten. De medewerkers van Synthese zijn telefonisch bereikbaar via (0478) 51 73 00.

Liever online aan de slag? De zelfhulptraining ‘Ontspannen’ van Evie biedt handige tips en trucs: www.evie.nl.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl/corona. Voor algemene vragen kunt u tussen 8.00 en 20.00 uur bellen met het landelijke informatienummer 0800 - 1351.

Of bel op werkdagen tussen 8.30 - 17.00 uur met het informatienummer van GGD Limburg-Noord 088 - 119 19 90 of kijk op www.ggdlimburgnoord.nl.