Afvalinzameling, kinderlijk eenvoudig

23 mei 2023
Algemeen
Afvalinzameling

Tien basisscholen uit de gemeenten Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venray doen van maandag 29 mei tot en met donderdag 22 juni mee met de E-waste Race. Het project is officieel van start gegaan met een kick-off met wethouder Erik van Daal op basisschool De Eigen Wijs in Oirlo. De tien deelnemende teams gaan vier weken lang de strijd aan met elektronisch afval (ook wel e-waste). De kinderen zamelen klein elektronisch afval in zodat dit hergebruikt of gerecycled kan worden. Zo leveren ze een bijdrage aan de circulaire economie.

Afval online aanbieden

Woont u in de buurt van een van de deelnemende scholen, dan kunt u tussen maandag 29 mei t/m donderdag 22 juni gemakkelijk en gratis uw elektronisch afval thuis laten ophalen. Dit doet u door uw elektronisch afval online aan te bieden op de website: www.ewasterace.nl. Elektronisch afval zijn kapotte of oude apparaten met een stekker eraan of een plek voor een batterij. Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters. Inktcartridges, losse batterijen en losse accu’s vallen niet onder e-waste en mogen dus niet worden ingeleverd. Kunt u zelf batterijen uit de apparaten halen? Haal deze dan voor het inleveren uit de apparaten.

U kunt helpen!

Wanneer u uw klein elektronisch afval apart inlevert, zorgt u ervoor dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen en er minder grondstoffen uit de aarde hoeven te worden gehaald. De E-waste Race maakt het u gemakkelijk doordat leerlingen het afval bij u thuis komen ophalen. De kinderen krijgen punten voor het ingezamelde e-waste en de school met de meeste punten wint een geheel verzorgd schoolreisje. Dus biedt uw kapotte of oude elektronische apparaten online aan! Als dank voor uw bijdrage in de strijd tegen e-waste ontvangt u kortingscodes voor mooie duurzame producten. Hieronder vallen de koptelefoons van Repeat, sieraden van NOWA en de producten van Build Your Own Robot (BYOR).

Wecycle

De scholen die in gemeente Venray meedoen zijn De Eigen Wijs in Oirlo, De Kruudwis in Venray, De Meulebeek in Oostrum en De Lier in Merselo. De E-waste Race Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venray  is mogelijk gemaakt door Weee NL en Stichting Open. Onder de naam Wecycle voert Stichting OPEN campagnes om de inzameling en recycling van e-waste te stimuleren. Consumenten en professionals kunnen hun e-waste gratis inleveren bij een van de 13.000 Wecycle-inleverpunten door het hele land. Tijdens de E-waste Race zie je de naam Wecycle soms op materialen.