Afvalinzameling

In de gemeente Venray vinden we het belangrijk om zo slim mogelijk met afval om te gaan. We willen afval voorkomen, meer grondstoffen eruit halen en restafval beperken. Als inwoner heeft u hier een belangrijke rol in.

Hoe verloopt de afvalinzameling?

  • Groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (GFT+E) in de groene container halen we iedere week op. U kunt de container voor GFT+E gratis aan de weg zetten. Deze kosten zitten in het vaste basistarief van de afvalstoffenheffing.
  • Het restafval in de grijze container halen we één keer per vier weken op. U betaalt per leging van de container. Hoeveel u betaalt, leest u op de pagina 'afvalcontainer'.
  • Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drankpakken (PMD) mogen bij elkaar in een speciale PMD-zak. Deze zakken halen we één keer per twee weken aan huis op. Bij flats en appartementen is dat één keer per week. De zakken kunt u gratis meenemen bij lokale supermarkten, het Milieustation of het gemeentehuis.
  • Flats en appartementen: ieder huishouden kan GFT+E scheiden. 
  • Gemeente Venray werkt met afvalinzamelaar Remondis; deze haalt het restafval, GFT+E en PMD-afval op. Kijk voor uw inzameldagen op afvalkalender.venray.nl of download de ‘Afvalkalender Venray’ app.
  • Met glas kunt u terecht bij de glascontainer in uw wijk.
  • Oud papier halen we één keer per maand op. Of u kunt terecht bij de papiercontainer in uw wijk.
  • Grof vuil hoort op het Milieustation. U kunt het ook laten ophalen.

Iedere week GFT+E inzamelen

In het restafval zit nog te veel groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (GFT+E). Het GFT+E hoort in de groene container. Daarom halen we deze iedere week op. U kunt de groene container gratis aan de weg zetten. Deze kosten zitten verwerkt in het basistarief van de afvalstoffenheffing.

Ander formaat container

Het kan zijn dat u graag een grotere of kleinere container wilt voor het GFT+E of restafval. Daarom mag u gratis wisselen naar een ander formaat container als u dat wilt. Op de pagina 'afvalcontainer' leest u er meer over. Houd rekening met een levertijd van een paar weken.

Afval scheiden in flats en appartementen

Bij ieder flatgebouw en appartementencomplex kunnen de bewoners GFT+E scheiden. PMD-afval wordt één keer per week opgehaald. Restafval kunt u kwijt in de ondergrondse containers.

Kosten en tarieven

Het aan de straat zetten van de groene GFT+E container is gratis, evenals het aanbieden van PMD-afval. De kosten hiervan zitten in het basistarief. U betaalt naast het basistarief alleen nog per leging van de grijze restafvalcontainer. Hoeveel dit is, verschilt per maat grijze container. Hoe beter u het afval scheidt, hoe minder vaak u de grijze container aan de straat hoeft te zetten. Zo heeft u zelf invloed op uw afvalstoffenheffing.

Op de pagina 'afvalstoffenheffing' ziet u hoeveel u in 2023 betaalt. Deze bedragen zijn vastgesteld door de gemeenteraad.

PMD-afval

PMD staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken. U kunt het PMD-afval bij elkaar in speciale PMD-zakken stoppen. De PMD-zakken worden één keer per twee weken bij u aan huis opgehaald. Bij flats en appartementen is dat één keer per week. Op afvalkalender.venray.nl leest u wat er wel en niet in de PMD-zak mag. De PMD-zakken zijn gratis verkrijgbaar bij lokale supermarkten, het gemeentehuis en het milieustation.

Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken (PMD) mogen bij elkaar in een speciale, doorzichtige PMD-zak. De zakken kunt u gratis ophalen bij lokale supermarkten, het Milieustation of het gemeentehuis. Kijk op afvalkalender.venray.nl of de ‘Afvalkalender Venray’ app voor alle inzamelpunten. Uw volle zakken halen we één keer per twee weken bij u in de straat op. Bij flats en appartementen is dat één keer per week.

U mag de volle PMD-zakken aan de straat zetten op de inzameldag. Als het hard waait, kunt u ze aan elkaar vastbinden. Zet de zakken zoveel mogelijk bij elkaar. U kunt ze tegen een boom zetten. Of rondom een paaltje aan de weg. Tip: download de ‘Afvalkalender Venray’ app. Dan krijgt u een melding zodat u nooit vergeet het afval aan de weg te zetten.

U kunt uw volle PMD-zak gewoon aan de straat zetten. In sommige situaties zijn kroonringen handig. Kroonringen zijn een soort kapstokken voor het ophangen van volle PMD-zakken aan lantaarnpalen. De gemeente hangt deze niet standaard op door de hele gemeente. Wel mag u er een aanvragen.

Er zijn enkele voorwaarden voor het gebruik van kroonringen:

  • De kroonring komt aan de lantaarnpaal voor uw deur. Heeft u geen lantaarnpaal voor uw deur? Dan moet u toestemming hebben van de buren die de lantaarnpaal voor hun deur hebben.
  • Alléén op de inzameldag zelf mogen de PMD-zakken aan de kroonring hangen. U houdt ook een oogje in het zeil dat er niet gedurende de hele week zakken hangen. Bij overlast verwijdert de gemeente de kroonring.
  • De kroonring met PMD-zakken mag niet de doorgang op het trottoir of parkeerplaats blokkeren.

U kunt online een kroonring aanvragen. Log in met uw postcode en klik in het menu op ‘aanvragen’. U kunt de kroonring ook telefonisch aanvragen via (088) 004 63 45. De gemeente streeft ernaar de kroonring zo snel mogelijk bij u te plaatsen. Daarbij kijken we ter plekke of de doorgang op het trottoir of een parkeerplaats niet geblokkeerd wordt. De gemeente bepaalt uiteindelijk of de kroonring wel of niet geplaatst wordt.

Containers aan huis

Afvalinzamelaar Remondis haalt het restafval, GFT+E en PMD-afval op. Kijk voor uw inzameldagen op afvalkalender.venray.nl. Of download de ‘Afvalkalender Venray’ app. Dan krijgt u meldingen op uw telefoon en mist u geen inzameldag meer.

Het kan zijn dat u graag een grotere of kleinere container wilt voor het GFT+E of restafval. Daarom mag u gratis wisselen naar een ander formaat container als u dat wilt. Houd rekening met een levertijd van een paar weken. Lees meer over het ruilen van containers.

Als u het afval goed scheidt, houdt u nog maar weinig restafval over. We zien in andere gemeenten dat dit goed gaat. We verwachten daarom geen problemen. Ook in 2021 hebben de meeste huishoudens in de gemeente Venray de restafvalcontainer gemiddeld één keer in de zes weken aan de straat gezet. Eventueel kunt u overstappen naar een grotere restafvalcontainer. Deze is wel duurder per lediging.

Gezinnen met babyluiers en huishoudens met incontinentiemateriaal kunnen deze naar de bestaande luiercontainers brengen. Kijk op afvalkalender.venray.nl voor alle inzamelpunten. Gebruik bij het scheiden van luiers en/of incontinentiemateriaal speciale luierzakken. Die zijn gratis verkrijgbaar bij het gemeentehuis, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen.

Restafval ruikt pas als er keukenafval in zit. Denk aan snijafval of etensresten. Hier komen vliegen op af. Dit afval mag in de groene GFT+E container. De groene container wordt wekelijks geleegd. Ook luiers kunnen ruiken. Deze kunt u gratis kwijt bij de bestaande luiercontainers.

Flats en appartementen

Bij ieder flatgebouw en appartementencomplex maken we het mogelijk om GFT+E te scheiden. Bij sommige flats en appartementen zorgt de gemeente dat er een GFT+E-zuil in de buurt van het complex staat waar bewoners toegang tot krijgen. Dit is een gedeelde GFT+E-container in een speciale behuizing. Anderen krijgen de mogelijkheid gratis een eigen GFT+E container aan te vragen.

Bewoners van flats en appartementen hebben één à twee zakken met PMD-afval per week. Het PMD-afval wordt één keer per week opgehaald bij flats en appartementen. Tot aan de inzameldag kunt u het PMD-afval bijvoorbeeld in uw bergruimte bewaren.

Luiers en medisch afval

U kunt babyluiers en incontinentiemateriaal wegbrengen naar verschillende inzamelpunten in de gemeente Venray. Op afvalkalender.venray.nl kunt u zien waar de luiercontainers staan. De gebruikte baby- en incontinentieluiers worden ook daadwerkelijk hergebruikt. Uit de luiers wordt kunststof en biogas gewonnen. Gebruik bij het scheiden van luiers en/of incontinentiemateriaal speciale luierzakken. Die zijn gratis verkrijgbaar bij het gemeentehuis, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen.

Medisch afval hoort bij het restafval. De inzameling van restafval voor inwoners met een grijze container voor restafval is één keer per vier weken.

Voor inwoners met medisch afval kan deze periode te lang zijn. Op de volgende manieren is dit op te lossen, zodat u alsnog evenveel afval kunt aanbieden tegen eenzelfde tarief:

  • U kunt kosteloos een extra grijze container aanvragen. Zo kunt u de periode van vier weken overbruggen. Werp het medisch afval in een afgesloten zak in de container. U betaalt wel het reguliere tarief voor het ledigen van de extra container.
  • U kunt uw afvalpas kosteloos laten koppelen aan ondergrondse containers voor restafval. Zo kunt u tussentijds het medisch afval bij een ondergrondse container aanbieden. U betaalt wel het reguliere tarief voor een inworp (max. 60 liter).
  • U kunt het medisch afval gratis naar het Milieustation brengen.

Inwoners van appartementen en flats met medisch afval kunnen gebruik maken van de ondergrondse container voor restafval.

Ontvangt u graag persoonlijk advies over welke oplossing voor uw situatie het beste is? Neem dan contact met ons op via afval@venray.nl. Een medewerker van team afval komt dan bij u langs om samen met u de mogelijkheden te bespreken.

Overige vragen

Kijk eerst in uw eigen kring of iemand u kan helpen met het aanbieden van uw afval. Bijvoorbeeld uw mantelzorger, uw buren, familie of vrienden die in de buurt wonen. Vaak is er wel iemand bereid u te helpen de container aan de straat te zetten of uw glas naar de wijkcontainer te brengen.

We gaan steeds meer communiceren via de Afvalkalender app. Zoek naar de app ‘Afvalkalender Venray’ (van Opzet BV). Dan bent u altijd op de hoogte van eventuele wijzigingen. U kunt meldingen instellen op uw telefoon, waardoor u geen inzameldag mist. Ook krijgt u via de Afvalkalender tips over het scheiden van afval.

Twijfelt u welk afval waar hoort? Zoek het dan op in de Afvalwegwijzer in de ‘Afvalkalender Venray’ app.

PMD-zakken en containers mag u de avond vóór de ophaaldag na 20.00 uur aan de straat zetten. Remondis start 's ochtends om 07.30 uur met het ophalen van containers of PMD-zakken. De ophaalroute kan variëren. Afval dat te laat aan de straat is gezet, wordt niet meer door Remondis opgehaald.

Folders in meerdere talen

View, download or print the 'Afvalinzameling Venray' in Dutch, English, Polish, Turkish or Arabic to see how waste is collected in our municipality.

Meld problemen met de inzameling

Is uw container niet geleegd? Is uw PMD-zak niet meegenomen? Heeft u een defecte afvalpas of een kapotte container? Meld het dan aan de inzamelaar Remondis via de afvalinfolijn. Of regel het online via www.afvalinfolijn.nl. Wilt u liever bellen? U kunt te maken krijgen met een wachttijd. De afvalinfolijn is bereikbaar op (088) 004 63 45.

Contact

Heeft u nog vragen over de afvalinzameling? Stuur dan een mail naar afval@venray.nl of bel (0478) 52 33 33.