Actiezaterdagen ‘Venray Bespaart’ boven verwachting succesvol

Publicatiedatum: 
13 jul 2020
Gemeente Venray is zeer tevreden over het verloop van de actiezaterdagen in Gamma en Praxis. Zo’n 420 woningeigenaren kochten kleine energiebesparende artikelen en ontvingen gezamenlijk bijna € 34.000,- subsidie. Dat is zelfs meer dan was begroot. Van veel klanten kregen we positieve reacties: “Eindelijk een hele concrete actie, ook voor mensen met een kleinere beurs.”

Afgelopen vier zaterdagen konden woningeigenaren in Praxis en Gamma terecht voor cadeaubonnen als ze artikelen kochten waarmee ze gas of stroom besparen en hun energierekening verlagen. Voor deze actie had de gemeente subsidie van het Rijk ontvangen.
Zoals verwacht waren vooral de ledlampen, isolatiemateriaal en thermostaatmengkranen populair. Maar er kwam ook een run op radiatorventilatoren, die een ruimte sneller helpen op te warmen. 

Wethouder Cor Vervoort: “We zijn blij met dit resultaat. Onze bedoeling was om met een sympathieke actie het onderwerp energiebesparing onder de aandacht te brengen. Volgens mij is dat gelukt. We hadden vele interessante gesprekken bij de actiekramen.”  

Energieanalyse en warmtescan

De actie met de waardebonnen is nu afgelopen, maar er zijn op dit moment nog verschillende andere duurzaamheidsacties. Bijvoorbeeld een subsidie voor een uitgebreide energieanalyse van de woning. Deze energiescan wordt uitgevoerd door het bureau Energieregisseurs onder de naam ‘Voucher energieadvies’. Geïnteresseerden kunnen hiervoor een voucher van maximaal €175,- aanvragen via www.venray.nl/voucher-voor-duurzaamheidsadvies. Ook kunnen mensen in een straat of buurt zich nu al aanmelden voor een kosteloze warmtescan van hun woning. Met infraroodbeelden worden warmtelekken van een huis zichtbaar gemaakt. Aanmelden kan via geert.geujen@venray.nl. Aanmelden kan via geert.geujen@venray.nl.

Energyparty’s

De organisatie Buurkracht gaat zogenaamde EnergyParty’s begeleiden. Dit zijn kleinschalige bijeenkomsten bij iemand thuis, samen met buren, familie of vrienden. Een professionele gespreksleider begeleidt de avond en adviseert hoe op de energierekening bespaard kan worden.

Ten slotte bestaat de mogelijkheid om dit najaar gebruik maken van het inkoopcollectief van ‘Volta Limburg’ of ‘Winst uit je Woning’. Deelnemers kunnen dan tegen gunstige tarieven spouw, vloer of dak laten na-isoleren of bijvoorbeeld HR++glas en warmtepompen aanschaffen. Informatie over deze inkoopcollectieven volgt later dit jaar.

Klimaatverandering

De acties onder de vlag van ‘Venray Bespaart’ passen in het beleid van de gemeente om klimaatverandering tegen te gaan. Belangrijke pijler in de Energietransitie is het besparen van energie.

Informatie en aanmelding

Kijk voor alle informatie over de acties en aanmelden op www.venray.nl/venraybespaart.
Of mail met adviseur duurzaamheid geert.geujen@venray.nl.